Prehľad vianočných trhov: Slovenské mestá prinášajú overenú klasiku aj viacero noviniek

2017-11-26 00:00:01 |   |    | 

V Bratislave už zavládla pravá vianočná atmosféra. Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal v piatok podvečer rozsvietením 12 metrov vysokého vianočného stromčeka odštartoval mestské vianočné trhy. Varené vínko či iné dobroty si môžete vychutnať už aj v Prešove a Žiline, čoskoro k nim pribudnú ďalšie mestá po celom Slovensku.



 

BRATISLAVA

Bratislavské vianočné trhy sú už otvorené. Na Hlavnom Františkánskom námestí potrvajú do 22. decembra, o deň dlhšie si môžete vychutnať Staromestské vianočné trhy na Hviezdoslavovom námestí. Celkovo bude v centre mesta 140 stánkov, v ktorých ponúkajú vianočné darčeky, lahôdky či občerstvenie. Návštevníci trhov si môžu kúpiť rozličný tovar, od výrobkov z dreva, keramiky či skla po lokše, klobásy, medovinu či vianočné punče. Svoj stánok majú aj rôzne charitatívne organizácie.

Popri vianočných stánkoch a kultúrnom programe sa môžu návštevníci tešiť na klzisko na Primaciálnom i Hviezdoslavovom námestí, Uličku vianočných želaní pod imelom na Kostolnej ulici, Medzinárodný festival adventnej a vianočnej hudby či Dobrý trh na Laurinskej ulici. Pre návštevníkov trhov je pripravený pestrý kultúrny program.

Aj tento rok budú  vianočné trhy aj na Bratislavskom hrade. Podujatie s názvom Advent na Hrade sa opäť uskutoční pod záštitou Národnej rady SR. Začne v piatok (1.12.) a potrvá až do 17. decembra. Trhy budú pre návštevníkov otvorené denne od 12.00 h. Každý víkend bude pre návštevníkov pripravený program. Od piatku do nedele si vždy môžu návštevníci na hradnom nádvorí pozrieť od 17.30 do 19.00 h prehliadku tradičných, slovenských vianočných zvykov v interpretácii folklórnych skupín a súborov z celého Slovenska a základných umeleckých škôl Bratislavy.

 

KOŠICE

Košická Hlavná ulica sa na záver roka opäť premení na vianočné mestečko. Program Košických Rozprávkových Vianoc potrvá od 5. decembra do 23. decembra, otvorí ho tradične slávnostné rozsvietenie vianočného stromčeka. V rámci otváracieho programu v utorok 5. decembra od 17.00 h budú ťahákom aj vystúpenia spevákov Vaša Patejdla či Andrey Zimányiovej.

Vianočné programy budú v niekoľkých zónach. Na pódiu pri Immaculate budú môcť návštevníci sledovať rôzne programy, umelecké pásma a koncerty. V parku za hlavným pódiom sa budú môcť deti zabaviť s rozprávkovými postavičkami. "Pri Urbanovej veži uvidíme aj rekonštrukciu tradičných stredovekých Vianoc, Dolná brána bude adventnými programami zameraná viac duchovne a kresťansky. Samozrejme, v parku pri hrajúcej fontáne budú aj tento rok ľadové sochy," priblížil primátor mesta Richard Raši.

Chýbať nebudú tradičné Vianočné trhy so 48 stánkami s predajom do 23. decembra. Možnosť predaja bude aj medzi sviatkami a po nich, a to až do 6. januára.

 

PREŠOV

Vianočné trhy v Prešove začali v piatok 24. novembra a potrvajú do 22. decembra. Pre 90 predajcov mesto pripravilo drevené stánky v rovnakom štýle a zároveň s otvorením trhov sa v centre mesta rozsvietila vianočná výzdoba. Hlavný vianočný strom pred Konkatedrálou sv. Mikuláša, ktorý tohto roku priviezli z lokality Vydumanec, rozsvietia prešovské deti počas Mikulášskej nádielky 6. decembra.

Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová informovala, že predajné stánky budú otvorené denne do 19.00 h. Vo vianočnej ponuke budú rôzne druhy tovarov - knihy, kožušiny, vianočné ozdoby, kozmetika, drevené výrobky, hračky, perníky, cukrovinky, mäsové výrobky, vianočné stromčeky. Deti sa budú môcť previezť na vláčiku aj zatočiť kolesom šťastia vo svete plyšu. Stánky s občerstvením budú otvorené do 22.00 h, nebudú chýbať predajcovia trdelníkov, langošov, pečených gaštanov, cukroviniek a ďalších špecialít.

 

ŽILINA

Vianočné trhy, ktoré v piatok otvorili v Žiline, ponúknu na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku do 2. januára 2018 okrem tradičného jedla, punču a remeselných výrobkov aj hudobný program, divadelné predstavenia a hokejovú školu.

Novinkou tohtoročných trhov je podľa hovorcu mesta Žilina Pavla Čorbu program, ktorý prináša takmer denne zaujímavé hudobné vystúpenia a každú nedeľu od 18.00 h divadelné predstavenia pre deti a mládež. "Do 2. januára 2018 budú mať nadšenci športu bezplatne k dispozícii umelé klzisko priamo na Mariánskom námestí v Žiline. Stredy budú patriť hokejovej škole MsHK Žilina a tréningom priamo na ploche umelého klziska v čase od 17.00 do 19.00 h," uviedol hovorca mesta Žilina.

 

BANSKÁ BYSTRICA

Hoci sa tradičný symbol blížiacich sa sviatkov - vianočný stromček - rozžiari na banskobystrickom Námestí SNP až na Mikuláša o 17.00 h, pracovníci Záhradníckych a rekreačných služieb ho plánovali vyrúbať a osadiť už 24. novembra.

Podľa hovorkyne primátora Zdenky Marhefkovej sa v meste pod Urpínom tradičné vianočné trhy v rytme vianočných kolied a v tieni tisícok vianočných svetielok začínajú 28. novembra. "Nebude chýbať vôňa punču, medoviny, pečených klobás, ale i široká ponuka remeselníckych výrobkov. Okrem pestrého programu sa Banskobystričania a návštevníci mesta môžu tešiť na oživenie tradície silvestrovských osláv na Námestí SNP. Sviatočnou atmosférou budú ľudia pod Urpínom žiť presne 36 dní," dodala hovorkyňa.

 

NITRA

Vianočná Nitra 2017 prinesie počas decembra niekoľko koncertov, charitu a nebude chýbať ani tradičný Mikuláš na Svätoplukovom námestí. Vianočné trhy budú tento rok od 1. decembra, ich oficiálne otvorenie však bude až 3. decembra. „Kultúrny program na Svätoplukovom námestí otvorí v nedeľu 3. decembra jedinečné audiovizuálno-divadelné predstavenie Už prichádza Mikuláš v podaní N Dance company, speváckeho súboru Arrowroses, veľkoplošnou projekciou Viliama Šulíka a v réžii Ľubice Michalicovej,“ informoval agentúru SITA odbor kultúry na nitrianskej radnici. Po príchode Mikuláša a rozsvietení stromčeka bude nasledovať ohňostroj v sprievode hudby.

 

TRNAVA

V Trnave sa budú Adventné trhy konať od 1. do 23. 12. 2017. Okrem predajných stánkov je pripravený aj bohatý program. Na hlavnom pódiu sa vystrieda množstvo interpretov a každý štvrtok vystúpia aj šikovné deti z materských škôl. Z tradičnej Vianočnej Trnavy nebudú chýbať Stredoveké vianočné trhy a vo štvrtky a nedele si návštevu Adventných trhov môžete spestriť výstupom na vrchol veže za svetla lampášov. Pre deti sú od piatku do nedele pripravené predvianočné tvorivé dielne a malých športovcov poteší aj klzisko na Hlavnej ulici, ktoré bude otvorené do 7.1.2018.

 

TRENČÍN

Vianočný festival pod Trenčianskym hradom aj tento rok ponúkne výnimočné koncerty, folklórne programy, detské divadielka, varenie vianočnej kapustnice, spoločné spievanie kolied na námestí a samozrejme nebude chýbať vianočný trh s milými darčekmi, vôňou vareného vína a ďalších dobrôt.



 

PRIEVIDZA

Tohtoročné Vianočné trhy v Prievidzi prinesú viacero noviniek. Z Námestia slobody by mali zmiznúť neestetické stánky, mesto tiež uprednostní predajcov s vianočným tovarom. Trhy, ktoré potrvajú od 6. do 23. decembra, budú aj s nádychom ekológie. Stánky s občerstvením budú podobne ako vlani ponúkať svoj tovar už večer 5. decembra, kedy sa rozžiari aj vianočný stromček na námestí. Predajné stánky s vianočným sortimentom začnú ponúkať tovar neskôr, a to od 13. decembra.

Súčasťou trhov v Prievidzi bude opäť tradičný drevený betlehem pred piaristickým kostolom, detská vianočná rybačka, ľadová plocha či bohatšia výzdoba, na ktorej sa opäť budú podieľať aj žiaci základných škôl.

 

Foto z tohto a predošlých rokov: TASR, archív

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: TASR, SITA, ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa