Metla roka: Vianočnému stromčeku v Ríme sa smeje celý svet

2017-12-20 14:22:31 |   |    | 

Vianočný stromček v talianskej metropole Rím opadáva tak rýchlo, že sa stal predmetom žartov obyvateľov mesta. Tí sa obávajú, že do Vianoc na ňom nezostane žiadne ihličie a prirovnávajú ho k záchodovej kefe.



 

Dvadsaťjeden metrov vysoký stromček, ktorý slávnostne rozsvietili 8. decembra, začal strácať ihličie takmer okamžite potom, čo ho vztýčili na rímskom hlavnom námestí Piazza Venezia.

Rimania svoj jediný oficiálny stromček nazvali "Prašivcom" (Spelacchio). Starostku Virginiu Raggiovú podpichujú, že ide o poľutovaniahodne vyzerajúceho jedinca, ktorého preprava z regiónu Južné Tirolsko navyše stála 48.000 eur. Práve tá mala byť pritom podľa talianskych novín Il Messaggero príčinou tejto blamáže, keď strom nebol počas 700 kilometrovej cesty vhodne zakrytý.

Je to nedôstojné. Bolí, len sa na ten stromček pozrieť,“ povedal jeden z Rimanov pre agentúru Reuters a dodal, že vyzerá ako „vypelichané kura“. „Rímsky stromček bol suchý, mŕtvy už pri príchode. Je to metafora toho, v akom stave sa nachádza naše hlavné mesto,“ napísal ďalší na Twitteri, narážajúc na katastrofálny stav mesta v ostatných rokoch. Cesty sú deravé, na uliciach sa kopí smetie a verejné záhrady nikto neudržiava. Aj preto napriek 600 strieborným vianočným ozdobám, ktoré stromček okrášľujú, navodzujú jeho opŕchnuté konáre podľa mnohých skôr pochmúrnu ako slávnostnú náladu.

Kritici tiež poukazujú na to, že "konkurenčný" stromček vo Vatikáne, ktorý bol dovezený z Poľska, je živý a zdravý. Mesto na kritiku reagovalo vyhlásením, že príčiny chradnutia stromčeka vyšetrí.

Medzitým si však už Prašivec žije vlastným životom. Ľudia mu vymýšľajú rôzne prezývky, má vlastný hashtag na Twitteri a dokonca aj dve stránky na Facebooku.

Tam ho s ľútosťou prirovnávajú k vianočným dominantám iných miest, no útechu nachádzajú napríklad v stromčeku v ďalšom talianskom meste - Ostii.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA / AP, Facebook
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa