Ľadová krása, akú často nevidieť: Niagarské vodopády takmer zamrzli

2018-01-03 00:00:01 |   |    | 

Spojené štáty americké sužujú rekordné mrazy, na niektorých miestach však vďaka nim vznikla skutočná zimná rozprávka. Na ľadové kráľovstvo sa zmenili aj slávne Niagarské vodopády.



 

Veľkú časť Spojených štátov zasiahla na prelome rokov vlna arktického počasia. Varovanie pred mimoriadne nízkymi teplotami vydala Národná meteorologická služba pre rozsiahlu oblasť od južného Texasu po Kanadu, kde žije dokopy až 70 miliónov ľudí.

V meste Chicago v americkom štáte Illinois zaznamenali najchladnejší Nový rok od začiatku vedenia záznamov, keď teplota dosiahla len mínus 17 stupňov Celzia. Mimoriadne chladné počasie pretrvávalo v oblasti Chicaga aj v utorok, keď sa v priebehu dňa pocitová teplota pohybovala od mínus 20 do mínus 37 stupňov Celzia. Veľmi chladné počasie zavládlo aj v susednom štáte Iowa, kde v jednej zo štvrtí mesta Evansdale zamrzol v pondelok vodojem a jej obyvatelia zastali nejaký čas bez dodávok pitnej vody. Ortuť teplomeru tam klesla hlboko pod bod mrazu a dosiahla mínus 29 stupňov Celzia.

Výnimočne studené počasie sa nevyhlo ani štátu New York a slávnym Niagarským vodopádom. Voda v nich síce stále prúdi, obklopuje ju však neobvykle hrubá vrstva ľadu. Hmla a kvapôčky vody zo zurčiacich vodopádov zamŕzajú na všetkom, čoho sa dotknú. Prikrývajú stromy, chodníky i skalnaté bralá a všetko zahaľujú do snehovo bieleho závoja. Spolu s množstvom cencúľov a snehom všade naokolo tak vznikla čarovná zimná rozprávka, za ktorou cestuje aj napriek mrazivému počasiu množstvo turistov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA / AP
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa