Aktuálne FOTO: Známe lyžiarske strediská sú odrezané od sveta

2018-01-10 10:21:42 |   |    | 

V švajčiarskom lyžiarskom stredisku Zermatt zostáva naďalej odrezaných od sveta okolo 13.000 turistov. Intenzívne sneženie, zosuvy pôdy a enormné lavínové nebezpečenstvo spôsobili, že všetky cestné komunikácie i železničné trate v tejto lokalite, a to nielen do Zermattu, ale aj do neďalekého Saas-Fee, sú dočasne uzavreté.



 

V utorok došlo už aj k preventívnym evakuáciám občanov, ktorí sú potenciálne ohrození masami snehu alebo zosuvmi pôdy. Masy snehu poškodili aj energetickú sieť, takže dočasne došlo k narušeniu plynulosti zásobovania elektrickým prúdom a v utorok aj k prerušeniu vyučovania na viacerých školách v oblasti. Uzavreté sú aj všetky lyžiarske trate v Zermatte.

Dôvodom je, ako prezradil pre internetové vydanie periodika 20 Minuten šéf tamojších horských dráh Markus Hasler, na jednej strane neprítomnosť zamestnancov, ktorí sa do Zermattu nedokážu dostať z bydlísk v neďalekých obciach, na druhej strane však aj akútne lavínové nebezpečenstvo, ktoré si vynúti kontrolované odstrely na zasnežených svahoch. Tretím faktorom je prudký nárazový vietor, ktorý znemožňuje mechanizmom a ich obslužnému personálu riadnu úpravu tratí. Informácie priniesli internetové vydania denníkov Blick a Bild.

Situácia je vážna predovšetkým v švajčiarskych kantónoch Valais/Wallis a Ticino, ako aj v susednom severnom Taliansku, kde je údajne odrezaných od zvyšku sveta okolo 5000 ľudí. Aj odtiaľ hlásia mnoho dočasne uzavretých komunikácií.

V zimnom stredisku Sestriere napadlo v priebehu 48 hodín viac ako 200 centimetrov nového snehu. Pod lavínou sa tu ocitla päťposchodová apartmánová budova neďaleko lyžiarskej stanice, nikto z 29 ľudí však neutrpel zranenia.

 

Zdroj: TASR

Foto: TASR / AP

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa