Čierny týždeň kresťanov: Kostoly búrali v Nemecku aj v Číne

2018-01-13 00:00:01 |   |    | 

Čínske úrady dali zbúrať kostol veľkého protestantského zboru v meste Lin-fen na severe krajiny. Demoláciu vykonali príslušníci polovojenskej polície za pomoci bagrov a dynamitu. Rovnakým spôsobom začiatkom týždňa zničili aj kostol v nemeckom Immerathe.



 

V Čéne ide o ďalší z prejavov dlhodobého napätia medzi náboženskými skupinami a ateistickou komunistickou vládou v Pekingu. Predstaviteľ miestneho úradu pre cirkevné záležitosti správy o zrútení kostola poprel, americká skupina ChinaAid však zverejnila zábery zdemolovaného chrámu.

Evanjelikálny cirkevný megazbor s názvom Zlatý svietnik v Lin-fene v provincii Šan-si má vyše 50.000 členov. Kongregácia sa už roky dostáva do sporov s miestnymi úradmi. V roku 2009 sa kostol stal dejiskom policajného zásahu, pri ktorom došlo ku konfiškácii biblií. Predstavených cirkvi následne odsúdili na dlhoročné väzenské tresty.

Počet kresťanov v Číne sa v súčasnosti odhaduje na približne 60 miliónov. Mnohí z nich pritom patria práve do nezávislých, štátom neregistrovaných kongregácií, akou je aj zbor v Lin-fene. Úrady v takýchto prípadoch obvykle vznesú voči takýmto cirkvám obvinenie z porušenia stavebných a pozemkových zákonov. Aktivisti monitorujúci dodržiavanie náboženských práv však tvrdia, že čínska komunistická vláda týmto spôsobom útočí na kresťanstvo, ktoré zažíva v Číne rapídny rozmach.

Kostol v Číne pritom nebol jediný. Začiatkom minulého týždňa zrovnali so zemou aj neorománsky kostol kostol sv. Lamberta v nemeckom Immerathe. Ten musel zase ustúpiť tažbe lignitu.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa