Airbus vyrobil v roku 2017 rekordný počet lietadiel, A380 sa podarilo zachrániť

2018-01-19 00:00:01 |   |    | 

Európsky výrobca lietadiel Airbus odovzdal v roku 2017 klientom rekordný počet lietadiel a zaznamenal viac nových objednávok, ako očakával. Včera navyše koncern oznámil, že získal objednávku od leteckej spoločnosti Emirates na dodávku obrích strojov A380, vďaka čomu pravdepodobne s ich výrobou neprestane.



 

Airbus uviedol, že minulý rok odovzdal zákazníkom 718 lietadiel, čím splnil svoj ciel, doručiť im vyše 700 strojov. Prekonal tak výsledok z roku 2016, keď klientom dodal 688 lietadiel. Spoločnosť so sídlom vo francúzskom Toulouse však zaostala za americkým rivalom Boeingom, ktorý si udržal titul najväčšieho svetového výrobcu lietadiel, keďže vlani odovzdal klientom 763 lietadiel.

Airbus však predbehol Boeing v nových objednávkach. Minulý rok zaevidoval 1109 tzv. čistých objednávok, kým Boeing "len" 912. Celkový objem nových objednávok za minulý rok tak vysoko prekonal aj jeho vlastné očakávania, keďže vedenie Airbusu odhadovalo, že po niekoľkých silných rokoch jeho objednávky v roku 2017 klesnú. Namiesto toho Airbus skončil rok 2017 s nevybavenými objednávkami na dodávku rekordných 7265 lietadiel, čo znamená, že má zabezpečenú výrobu ďaleko do nasledujúcej dekády.

Rekordné dodávky a zaknihované objednávky prichádzajú v čase dôležitého prechodného obdobia pre spoločnosť Airbus. Fabrice Brégier, riaditeľ prevádzky a prezident divízie komerčných lietadiel, odchádza. Aj dlhoročný šéf predaja John Leahy oznámil svoj odchod. A výkonný riaditeľ Tom Enders odíde na budúci rok. Koncern je pritom uprostred reštrukturalizácie, ktorá zvýšila napätie medzi rôznymi tábormi.

Okrem toho Airbus čelí viacerým obvineniam. Minulý rok USA začali preverovať Airbus pre možné porušenie pravidiel exportu zbraní a Kuvajt vyšetruje možnú korupciu pri dohode o nákupe vrtuľníkov. Pokračujú tiež vyšetrovania v iných jurisdikciách vrátane Francúzska, Nemecka a Spojeného kráľovstva. Spoločnosť uviedla, že spolupracuje s vyšetrovateľmi.

Airbus v roku 2017 bojoval aj s problémami subdodávateľov, ktoré spomaľovali jeho dodávky a vyvolali otázky, či spoločnosť dokáže splniť ciele. V decembri však doručila rekordných 127 lietadiel a cieľ nakoniec prekonala. Očakáva sa, že Airbus tento rok opäť zvýši svoj výkon.

Napriek dlhodobým obavám sa Airbusu podarilo získať objednávku od leteckej spoločnosti Emirates na dodávku obrích strojov A380. Hodnota objednávky sa podľa katalógových cien odhaduje na 16 miliárd USD (13,11 miliardy eur). Dohoda o objednávke pomôže Airbusu ochrániť budúcnosť výroby superjumba A380.

Emirates sa zaviazali odobrať 20 modelov A380, ktoré by im mal Airbus začať dodávať v roku 2020 spolu s možnosťou objednať si ďalších 16 strojov. Šéf predaja spoločnosti Airbus John Leahy už predtým upozornil, že budúcnosť modelu A380 spočíva v rukách Emirates, hoci aj iné letecké spoločnosti majú záujem o menšie počty týchto lietadiel s kapacitou 544 miest. Ale len Emirates si dokáže objednať dostatočný počet týchto strojov na udržanie výroby. "Táto nová objednávka podčiarkuje záväzok spoločnosti Airbus vyrábať A380 minimálne ďalších desať rokov. Ja osobne som presvedčený, že budú nasledovať ďalšie objednávky," vyhlásil Leahy.

Rozhovory medzi spoločnosťami Airbus a Emirates o novej objednávke na 36 superjumbov v hodnote 16 miliárd USD (13,18 miliardy eur) minulý mesiac počas Dubai Airshow skončili bez výsledku. Hovorí sa, že rokovaniach sa obnovili, ale neexistujú žiadne viditeľné známky, že sa blížia k dohode.
 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa