Rýchlejšie ako autom: Cesta vlakmi na trati Bratislava - Košice potrvá kratšie

2018-03-04 12:00:00 |   |    | 

Cesta vlakmi InterCity medzi Košicami a Bratislavou potrvá od nedele (4.3.) kratšie. Dôvodom je odstránenie viacerých výluk. Na trati Prešov – Kysak – Košice nasadí Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) tiež nové regionálne expresy (REX). Vedenie spoločnosti o tom informovalo na štvrtkovej tlačovej konferencii v Košiciach.



 

Podľa prvej zmeny cestovného poriadku 2017/2018 na trati medzi Bratislavou a Košicami bude cesta vlakom IC 513 trvať štyri hodiny a 35 minút. Jazda vlakom tak bude rýchlejšia ako autom. Ďalšie dva vlaky InterCity IC 520 a IC 525 skrátia svoju jazdnú dobu na štyri hodiny a 46 minút. "Je to čas, ktorý je absolútne konkurenčný s automobilovou prepravou za ideálnych podmienok a dokonca najrýchlejší IC vlak je rýchlejší ako jazda autom z Bratislavy do Košíc," uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

Obyvateľov oboch východoslovenských krajských miest prepojí deväť nových vlakov REX. V porovnaní s jazdnou dobou osobných vlakov - 39 až 41 minút budú najrýchlejšie vlaky REX na linke Košice – Kysak – Prešov jazdiť až o štvrtinu rýchlejšie. "Ľuďom, ktorí cestujú medzi Košicami a Prešovom umožnia prepraviť sa medzi týmito dvoma mestami už za 28 minút. Medzi Košicami a Prešovom spolu s týmito deviatimi vlakmi budeme mať denne 54 vlakov, ktoré veríme, že dostanú cestujúcich z áut do vlakov," priblížil Hlubocký.

Nové REX-y podľa jeho slov poskytnú cestujúcim v smere do Prešova viac ako 1300 sedadiel a v smere do Košíc bude k dispozícii vyše 1600 sedadiel. Ako ďalej uviedol, zmenou je i zavedenie hodinového taktu medzi Bratislavou a Žilinou. "Tu zavádzame deväť vlakov kategórie regionálny rýchlik. Spolu s ostatnými vlakmi, ktoré už na tejto linke fungujú, bude zabezpečený v pracovných dňoch hodinový takt," skonštatoval Hlubocký.

Na trase Košice – Kysak – Prešov nasadí ZSSK vynovené i staršie vozne. "Chceme efektívnejšie využívať náš súčasný vozový park. Približne polovica vlakov bude vynovená a polovica, žiaľ, vzhľadom na to, že niektoré naše nové jednotky prechádzajú hlavnými opravami, tak budeme musieť nasadiť starší vozový park," povedal obchodný riaditeľ ZSSK Karol Martinček.

Zdieľať článok na Facebooku
Foto a
Video: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa