Najlepším mestom pre život sa opäť stala Viedeň, Bratislava je osemdesiata

2018-03-21 08:00:00 |   |    | 

Titul mesta, ktoré ponúka najlepšiu kvalitu života, už deviatykrát po sebe získala rakúska metropola Viedeň. Podľa agentúry Reuters Bratislava skončila tento rok na 80. mieste.



Vyplýva to z tohtoročného indexu kvality života firmy Mercer, ktorý sa vytvára na základe analýzy viacerých faktorov: zdravotnej starostlivosti, možností pre vzdelávanie, oddych a bývanie, ďalej služieb, dostupnosti úradov a miery osobnej slobody i zločinnosti.

Správa konštatuje, že v niektorých východoeurópskych mestách sa životná úroveň za ostatných 20 rokov zvýšila zásadným spôsobom. Napríklad Sarajevo si svoje skóre polepšilo o 21,5 percenta, Bratislava o 19,1 percenta, Belehrad o 18,3 percenta a Záhreb o 15 percent. Vďaka rastu životnej úrovne, konkurencieschopného trhu práce a dostupnosti talentov začalo mnoho z týchto miest priťahovať nadnárodné spoločnosti, uviedla podľa Reuters Martine Ferlandová, prezidentka spoločnosti Mercer pre oblasť Európy a Tichomoria.

V prvej pätici metropol najlepších pre život je okrem Viedne aj Zürich, Auckland, Mníchov a Vancouver. Do dvadsiatky najlepších miest sa dostali aj ďalšie štyri nemecké mestá: Düsseldorf, Frankfurt, Berlín a Hamburg, spolu s tromi ďalšími mestami zo Švajčiarska (Ženeva, Bazilej a Bern), dvoma kanadskými mestami - Toronto a Ottawa - a novozélandským Wellingtonom. V prvej dvadsiatke sú aj dve mestá z Austrálie (Sydney a Melbourne) a po jednej metropole z Dánska (Kodaň) a Holandska (Amsterdam). Jediným nováčikom v prvej dvadsiatke je Luxemburg, ktorý vyradil Štokholm.

Na konci rebríčka skončili jemenské mesto Saná, metropola Stredoafrickej republiky Bangui a iracký Bagdad. Toto ich hodnotenie súvisí s politickou nestabilitou, chudobou a extrémnymi klimatickými podmienkami.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa