Saudská Arábia chystá veľké novinky: Po 35 rokoch otvoria prvé kino, onedlho spustia metro aj operu

2018-04-10 16:00:00 |   |    | 

V Saudskej Arábii otvoria 18. apríla prvé kino po viac než 35 rokoch. Stane sa tak v hlavnom meste Rijád, pričom prvým premietaným filmom bude Čierny panter. Ďalších približne 40 kín by mali otvoriť počas najbližších piatich rokov v asi 15 mestách. V Rijáde tiež začali testovať prevádzku prvého metra a plánujú založenie národnej opery a orchestra.



 

PRVÉ KINO

Sieť kín American Multi-Cinema (AMC) oznámila, že v Saudskej Arábii otvorí 18. apríla vôbec prvé kino pre verejnosť po viac ako 35 rokoch. AMC plánuje podľa agentúry AP v saudskoarabskom kráľovstve otvoriť do roku 2030 až do 100 kinosál.

Prvá z nich bude v metropole Rijád, kde najskôr uvedú akčný film Black Panther. Znovuotvorenie kín ohlásila ešte v decembri saudskoarabská vláda, pripomenula agentúra AP, podľa ktorej ide o ďalšie zo série opatrení, akými sa saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán usiluje o sociálne reformy v krajine.

Saudskoarabské ministerstvo kultúry a informácií v decembri informovalo, že komisia pre audiovizuálne médiá začala s procesom udeľovania potrebných licencií komerčným kinám. V ultrakonzervatívnom púštnom kráľovstve fungovali kiná naposledy v 70. rokoch, na príkaz radikálnych moslimských duchovných ich však zatvorili.

Opatrenie je súčasťou reformného plánu saudskoarabského kráľovstva nazvaného Vízia 2030, za ktorého spustením stojí vplyvný korunný princ Muhammad bin Salmán. Ten sa usiluje o zlepšenie obrazu krajiny v zahraničí a o jej otvorenie pre zahraničných investorov. Jeho reformy zahŕňajú právo pre ženy šoférovať či navštevovať športové podujatia na štadiónoch. V Saudskej Arábii sa tiež opäť smú organizovať koncerty. Korunný princ v októbri okrem iného prekvapivo prisľúbil návrat krajiny k umiernenému islamu.

Muhammad bin Salmán je tiež vnímaný ako hlavný strojca rozsiahlej kampane proti korupcii v Saudskej Arábii, v rámci ktorej boli vlani zatknuté desiatky členov kráľovskej rodiny a štátnych predstaviteľov.

 

PRVÉ METRO

Saudská Arábia začala tiež testovať prevádzku prvého metra, ktoré sa buduje v metropole Rijád. Oznámil to tamojší vládny výbor pre rozvoj hlavného mesta. Podľa výboru, ktorý cituje agentúra Anadolu, sú dokončené zhruba dve tretiny tohto dopravného projektu. Saudská Arábia v roku 2013 podpísala kontrakty na výstavbu metropolitnej podzemnej železničnej dráhy s niekoľkými zahraničnými firmami, medzi ktorými figurujú Bechtel (USA), Fomento (Španielsko) či Ansaldo (Taliansko).

Plánované rijádske metro bude mať dĺžku 176 kilometrov, 85 staníc a šesť hlavných vetiev. Dokončiť by ho mali na budúci rok, do plnej prevádzky ho však uvedú až v roku 2021. Projekt si vyžiadal náklady 22,5 miliardy dolárov.

Rijád má v súčasnosti 6,5 milióna obyvateľov a dlhodobo ho sužujú dopravné zápchy. Predpokladá sa, že v priebehu nasledujúcich desiatich rokov sa počet obyvateľov zvýši na 8,5 milióna. Výstavba metra prebieha v Saudskej Arábii aj v troch významných pútnických mestách islamu - Džidde, Medine a Mekke.

V máji otvoria v kráľovstve i vysokorýchlostnú železničnú trať medzi Medinou a Mekkou. Trať má poskytnúť obyvateľom a návštevníkom bezpečnú a rýchlu prepravu súpravami dosahujúcimi rýchlosť 300 kilometrov za hodinu. Výstavba trate sa začala v roku 2009 a ročne má prepraviť tri milióny pasažierov.

 

NÁRODNÁ OPERA A ORCHESTER

Francúzsko sa zmluvne zaviazalo, že Saudskej Arábii pomôže so založením národnej opery a orchestra. Zmluvu o spolupráci podpísali v pondelok v Paríži v rámci návštevy saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Pri vzniku národnej opery a orchestra v meste Džidda na pobreží Červeného mora bude nápomocná francúzska prvá scéna, Parížska opera (Opéra de Paris).

Francúzsko a Saudská Arábia okrem toho podpísali aj zmluvu o vzdelávaní mladých filmárov, ktorí budú môcť študovať na špecializovanej štátnej vysokej škole vo Francúzsku. Podpísaná bola aj zmluva o digitalizácii archívov Saudskej Arábie.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP, TASR/AP, Getty Images
Zdroj: TASR, SITA, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa