K leteckému spojeniu do New Yorku bude premávať autobus z Košíc

2018-04-17 08:00:00 |   |    | 

Ľudia z východného Slovenska budú mať najkratší prístup na medzikontinentálny let bez prestupovania do New Yorku z poľského Rzeszówa. Pravidelné letecké spojenie do USA oficiálne začína z medzinárodného letiska Rzeszów – Jasionka 30. apríla s odchodom o 14.00 h, ďalšie lety sú naplánované každý pondelok. Pre pasažierov zo Slovensku bude premávať na letisko Jasionka k tomuto spoju medzinárodné autobusové spojenie z Košíc s odchodom o 6.30 h, s možnosťou nástupu aj v Prešove.



 

Informoval o tom prezident medzinárodného letiska Rzeszów-Jasionka Michal Tabisz. Podľa jeho slov keď cestujúci nastúpi v Prešove do autobusu ráno o 7.15 h, už večer o 19.00 h bude vystupovať z lietadla v New Yorku. Prezentácia nového dopravného spojenia je výsledkom dohody o spolupráci medzi Prešovským samosprávnym krajom (PSK) a Podkarpatským vojvodstvom, ktorú podpísali 16. februára v Rzeszówe.

Tabisz uviedol, že v dnešnej dobe je dôležitá ponuka, cena a doplnkové služby. Preto Slovákom zabezpečia autobusové pripojenie k letom z Rzeszówa a naopak. Lietať bude Boing 787 Dreamliner pod krídlami poľskej národnej leteckej spoločnosti LOT. „Linka môže byť zaujímavá aj pre Slovákov, ktorí dlhodobo žijú v USA a chcú svoje rodisko navštíviť bez komplikovaného prestupovania,“ doplnil.

Dodal, že od 12. marca zaviedli tiež pravidelnú linku do Tel Avivu, ktorú si už teraz objednávajú slovenské cestovné kancelárie. „Sú to vzdialené krajiny, ktoré sa takýmto spôsobom približujú ľuďom. Záujem je veľký, máme nahlásené aj skupinové lety,“ povedal Tabisz. Poznamenal, že letisko v Košiciach nemá linku do USA a spojenie s Tel Avivom im končí v júni. Túto medzeru chcú preto využiť.

Riaditeľ Úradu PSK Jozef Cvoliga víta zavedenie autobusovej linky Prešov – Rzeszów a vidí v tom aj ďalšie možnosti pre rozvoj cestovného ruchu medzi obidvoma krajinami „My sme už rokovali o tom, že by táto linka mohla byť časom rozšírená na dni piatok – pondelok, kde by nezabezpečovali iba prepravu ľudí, ktorí chcú ísť na letisko, ale zároveň aj turistov a ostatných cestujúcich, ktorí by chceli navštíviť mestá Prešov a Rzeszów,“ povedal.

Ďalej doplnil, že spolupráca medzi PSK a Podkarpatským vojvodstvom funguje už desať rokov. Je veľmi intenzívna a participujú na mnohých cezhraničných projektoch. Do budúcnosti pripravujú výmenné pobyty a spoločné propagačné materiály, tiež vlakové spojenia v tomto cezhraničnom regióne.

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Thinkstock
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa