Súčasný svet očami žurnalistov: Toto sú víťazi súťaže World Press Photo 2018

2018-04-13 16:00:00 |   |    | 

Víťazom žurnalistickej ceny World Press Photo 2018 v hlavnej kategórii sa vo štvrtok večer stal venezuelský fotoreportér Ronaldo Schemidt pracujúci pre francúzsku tlačovú agentúru AFP. Jeho snímka, zachytávajúca horiaceho demonštranta vo Venezuele, podľa poroty symbolizuje aktuálny stav tejto krajiny.



 

Schemidt fotografiu vyhotovil minulý rok v máji počas násilných zrážok polície s demonštrantami protestujúcimi proti režimu venezuelského prezidenta Nicolása Madura v hlavnom meste Caracas. Mladého muža zasiahol výbuch nádrže policajnej motorky; predmetný záber ho zachytáva v behu, ako za sebou zanecháva závoj z plameňov. "Pocítil som za sebou explóziu a žiar. V tej chvíli som sa otočil a začal fotografovať - bez toho, aby som poriadne videl, čo sa deje," popisuje okolnosti vzniku víťaznej fotografie 46-ročný Schemidt, ktorý už 18 rokov žije v Mexiku.

Predsedníčka poroty, Magdalena Herrerová z francúzskej mutácie magazínu Geo, uviedla, že Schemidtova snímka predstavuje "klasickú fotografiu", ktorá disponuje "energiou a dynamikou". "Má farby, pohyb, silu a je veľmi dobre komponovaná. Vyvoláva okamžité emócie," vyhlásila Herrerová, ktorú cituje spravodajská stanica France 24.

Pre samotného autora záberu však ide o trpké uznanie. "Mám z toho zmiešané pocity. Viem totiž - rovnako ako ktokoľvek iný -, čím Venezuela v súčasnosti prechádza," povedal Schemidt, ktorý na slávnostnom odovzdávaní tohto prestížneho ocenenia v holandskom Amsterdame venoval víťaznú snímku svojej rodine, ako aj venezuelskému ľudu. Venezuela čelí hyperinflácii, nedostatku základných tovarov a prudkému poklesu cien ropy na svetovom trhu, čo vlani vyvolalo rozsiahle protesty. Pouličné násilie si od apríla do júla minulého roku vyžiadalo 125 mŕtvych.

 

Ďalšie ocenené fotografie

 

Snímka s názvom Kríza Rohingov od Patricka Browna z Panos Pictures pre Unicef, získala prvé miesto v kategórii Spravodajstvo (single).

 

Snímka s názvom Bitka o Mósul z 16. júna 2017 od Ivora Pricketta pre New York Times, ktorý zvíťazil v kategórii Spravodajstvo (séria).

 

Snímka s názvom Lovec odpadkov od fotografa Coreya Arnolda, ktorý získal 1. miesto v kategórii Príroda (single).

 

Snímka s názvom Bojovníci, ktorí sa predtým slonov báli, ich teraz chránia" od fotoreportérky Ami Vitale pre National Geographic, ktorá získala 1. miesto v kategórii Príroda (séria).

 

Snímka s názvom Čakanie na slobodu od fotografa Neila Aldrighea, ktorý získal prvé miesto v kategórii Životné prostredie (single).

 

Snímka s názvom Pustatina od Kadira van Lohuizena z agentúry Noor, ktorý získal 1. miesto v kategórii Životné prostredie (séria).

 

Snímka s názvom Royal Shrovetide Football od Olivera Scarffa pre agentúru AFP, získala prvú cenu v kategórii Šport (single).

 

Snímka s názvom Detskí džokejovia od Alaina Schödera, ktorý zvíťazil v kategórii Šport (séria).

 

Snímka z názvom Masaker v Las Vegas z 1. októbra 2017 od fotografa Davida Beckera z Getty Images, ktorý zvíťazil v kategórii Aktualita (séria).

 

Snímka z názvom Syndróm rezignácie zobrazuje Djenetu (vpravo) a jej sestru Ibadetu 2. marca 2017 vo švédskom Horndale od fotografa Magnusa Wennmana, ktorá zvíťazila v kategórii Ľudia (single),

 

Snímka "Boko Haram k nim pripevnil samovražedné bomby, týmto dievčatám sa podarilo nejako prežiť" od fotografa Adama Fergusona pre New York Times, ktorý získal prvé miesto v kategórii Ľudia (séria).

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa