Palma na Malorke chce od júla zakázať prenájom bytov turistom

2018-04-25 16:00:00 |   |    | 

Hlavné mesto Malorky, Palma, sa ako prvé mesto v Španielsku chystá zakázať od júla tohto roka prenájom bytov turistom na krátkodobé pobyty. Starosta Palmy Antoni Noguera v utorok vyhlásil, že jeho vláda bude hlasovať o zákaze v mestskej rade, pretože "nie je nič horšie, ako keď obyvatelia ostrova nemôžu žiť vo svojom meste ani si dovoliť zaplatiť nájomné".



Nájomné na Malorke a vo väčšine španielskych miest sa v uplynulých rokoch zvýšilo. Mnohí obyvatelia aj miestni zákonodarcovia z toho obviňujú internetové aplikácie a stránky, ktoré umožňujú turistom krátkodobý prenájom bytov priamo od ich majiteľov. Noguera dodal, že domy budú vylúčené z tohto zákazu, ale len ak sa nenachádzajú v chránených oblastiach, v blízkosti letísk alebo v priemyselných oblastiach.

Od júla tak nebudú môcť majitelia prenajímať byty v Palme turistom. Hlavné mesto populárnej stredomorskej destinácie sa stane "priekopníkom" v boji s dôsledkami masového cestovného ruchu, s ktorými zápasia aj ostatné obľúbené mestá, a nielen v Španielsku, vrátane preplnených centier a prudkého zvyšovania nájomného.

Miestna vláda urobila toto rozhodnutie po zadaní niekoľkých štúdií, ktoré mali zmapovať situáciu. Tie ukázali, že počet ponúkaných nelicencovaných apartmánov pre turistov vzrástol medzi rokmi 2015 a 2017 až o 50 % na 20.000. V hlavnom meste Palma, čo je ôsme najväčšie mesto Španielska podľa počtu obyvateľov, má pritom oficiálnu licenciu na krátkodobé prenájmy len 645 nehnuteľností. Na problémy s dostupným nájomným v Palme poukázali nielen miestni obyvatelia, ale aj Španieli z pevniny, ktorí na ostrov prišli za prácou.

Vo štvrtok (26.4.) bude lokálna vláda schvaľovať nový projekt územného členenia, ktorý sa potom podrobí verejnej diskusii, a následne sa uskutoční záverečné hlasovanie na zasadnutí mestskej rady v júli. Po tomto hlasovaní už nebude možné prenajímať turistom byty v domoch, v ktorých žijú miestni obyvatelia.

Turisti si však budú môcť naďalej prenajímať izby v samostatných rodinných domoch. Ale aj tento prenájom bude mať limity: nesmie ísť o domy v chránených lokalitách, v blízkosti letiska alebo priemyselných zón. V Palme je približne 180.000 domov, z toho 23.000 (12 %) sú podľa miestnych úradov rodinné domy.

Tento krok nasleduje po reforme právnych predpisov v oblasti cestovného ruchu, ktorú schválil regionálny parlament na Baleárskych ostrovoch v auguste minulého roka. Štúdie, ktoré zadali predstavitelia mesta Palma, ukázali, že 48 % turistických apartmánov je ponúkaných počas siedmich až deviatich mesiacov v rámci roka, čím sa vylučuje možnosť dlhodobého prenájmu týchto bytov.

"Existuje paralela medzi vývojom prenájmu pre turistov a nárastom cien nájomného," povedal José Hila, šéf úradu mestského plánovania. Nájomné v Palme vzrástlo v uplynulých rokoch o 40 %. Palma je tak druhé španielske mesto po Barcelone, kde obyvatelia minú najviac zo svojho príjmu na prenájom ubytovania.

"Turistické ubytovanie ovplyvňuje štruktúru budov a štvrtí a tiež ovplyvňuje spoločenskú harmóniu," povedala Hila. Správa ombudsmana zase poukazuje na nárast počtu sťažností podaných rezidentmi pre problémy s turistami v bytoch, zvyčajne súvisiace s hlukom. Hila dodal, že všetky európske mestá prechádzajú transformáciou, ktorú vyvolal prenájom bytov turistom. "Potrebujeme nejaký poriadok. V Palme budú izby na prenájom, ale len tam, kde to bude vhodné."

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
2.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa