Najväčší sviatok múzeí je tu: Na toto sa môžete tešiť vo vašom meste

2018-05-18 12:00:00 |   |    | 

Sobota 19. mája bude opäť patriť múzeám a galériám, ktoré sa už po štrnásty raz zapoja do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií. Do neskorých večerných hodín budú pre návštevníkov pripravené výstavy, autorské výklady, tvorivé dielne, animácie či prehliadky vo viac ako 100 lokalitách na Slovensku. Podujatie organizuje Zväz múzeí na Slovensku v spolupráci so Slovenským národným múzeom, ktoré je zároveň hlavným koordinátorom múzeí a galérií v Bratislave.



 

Do podujatia sa zapojí Bratislavský kraj aj ďalšie mestá na Slovensku. Už tradíciou sa stala Košická múzejná noc, spoločne postupujú aj inštitúcie v Banskej Bystrici a vo Zvolene. Novinkou tohto roku sú spoločné aktivity múzeí a galérií v Nitre a Kremnici. Ostatné regionálne múzeá a galérie sa zameriavajú aj na prezentáciu špecifík regiónu, pričom využívajú aj tradičné formy, akými sú tvorivé dielne, ukážky remesiel, bojových umení či ľudových krojov. Svoj program ponúkajú mnohé zdarma alebo za spoločné vstupné. Podrobné informácie o Noci múzeí a galérií si záujemcovia nájdu na webovej stránke nmag.sk.

 

Bratislava

Novinkou Noci múzeí a galérií v bratislavskom regióne je spojenie s dvoma festivalmi – BraKom (Bratislavský knižný festival), v rámci ktorého sa v niekoľkých galériách predstaví to najlepšie z oblasti knižnej ilustrácie a festivalom WhatCity? na Mickiewičke, ktorý má ambíciu prepájať a zlepšovať komunitný a kultúrny život obyvateľov hlavného mesta. Okrem kurátorských prehliadok Slovenského múzea dizajnu a ďalších takmer 40 múzeí a galérií v kraji pribudlo tohto roku Múzeum colníctva a finančnej správy a Miniexpozícia ťažby a spracovania bridlice v Marianke.

Pre milovníkov vojenskej histórie sú pripravené bunkre Petržalského opevnenia II. svetovej vojny. Múzeum mesta Bratislavy, ktoré oslavuje 150. výročie svojej existencie, chystá svetelnú šou na priečelí Starej radnice. Storočnicu od vzniku prvej ČSR si Múzeum obchodu pripomenie koncertom československého blues.

Malokarpatské múzeum v Pezinku pripravilo tematické prechádzky mestom, Mestské centrum kultúry Malacky otvorí novú výstavu o rodine Pálffyovcov.

 

Košice

100. výročie založenia Československa bude nosnou témou tohtoročnej Košickej noci múzeí a galérií. Tie opäť otvoria svoje brány, aby vám odhalili tajomstvá z (nie až takej dávnej) minulosti a vrátili vás do dôb, kedy vznikla Prvá republika, menili sa spoločenské i kultúrne pomery ako i celý svet, Košice nevynímajúc. Čakajú vás komentované prehliadky, prvorepublikové módne prehliadky aj tvorivé aktivity pre najmenších v Ateliéri na Hlavnej ulici.

Košická detská historická železnica pripravila na podujatie Noc múzeí 2018 – 100. výročie vzniku ČSR a sté výročie vzniku Československých štátnych dráh. Podnik, ktorý bol desaťročia symbolom železníc v republike, vznikol na jeseň 1918. Na detskej železnici bude slávnostne vypravený mimoriadny nostalgický vlak o 17:10. Výpravu zabezpečia železničiari v dobových uniformách a s použitím dobových vypravovacích pomôcok a postupov. V dobových uniformách bude tiež kompletná vlaková čata a cestujúci budú ako cestovný doklad používať „pôvodné“ kartónové lístky.

 

Prešov

Krajské múzeum v Prešove – Tripolitana pripravilo na všetkých svojich pracoviskách v Prešove, Stropkove a Hanušovciach nad Topľou počas Noci múzeí a galérií netradičný program. Všetky aktivity sa budú odohrávať v sobotu 19. mája pod spoločným mottom Poďme sa hrať – poďme spoznávať. Na všetkých troch miestach sa program začne o 14.00 h a potrvá do 22.00 h.

V Rákociho paláci v Prešove sa predstaví domáci detský folklórny súbor Fijalečka. Celé popoludnie sa môžu návštevníci zapojiť do hľadania Rákociho pokladu, pričom budú musieť plniť úlohy, ako písanie husím brkom, vstup do strašidelnej pivnice paláca, malý archeologický výskum, spoznávanie tradičnej kultúry či tajomstvá umenia reštaurátorov. Budú si môcť vyskúšať aj prácu na hrnčiarskom kruhu.

V expozícii historickej hasičskej techniky si hostia môžu porovnať prácu hasičov voľakedy a dnes. Na tému prvej svetovej vojny sa môžu porozprávať s členmi Klubu vojenskej histórie Dukla Prešov. K dispozícii bude prehliadka výstavy petrolejových lámp z 19. – 20. storočia zo zbierok partnerského múzea v poľskom Krosne. Ide o výber najhodnotnejšej zbierky petrolejových lámp v Európe. V historických priestoroch zaznie aj vážna hudba. Vyvrcholením bude nočná prehliadka podzemia paláca a tombola.

V blízkosti Hanušoviec nad Topľou na Medzianskom hrádku bude mať Noc múzeí a galérií podobu archeofestivalu. Návštevníci sa môžu tešiť na program Pod Megešským zámkom, ktorý je druhým podujatím na novovytváranej Transkarpatskej archeologicko-kultúrnej ceste. „Počas festivalu sa zoznámime s dejinami najmenšieho, ale zároveň najstaršieho hradu na Šariši, v scénickom zobrazení uzrieme johanitov, bratríkov i vojakov z druhej svetovej vojny – tí všetci sa totiž na hrádku zastavili. Nasledovať bude predstavenie remeselných a bojových činností,“ uviedla Kotorová-Jenčová. V ponuke budú témy, ako štiepanie kameňa, pletenie z prútia, lukostreľba, tkáčstvo, pradenie, keramika v ruke, kôň a jeho využitie či bronzové výrobky.

Program na hrádku skončí okolo 17.00 h, keď sa presunie do kaštieľa a archeoparku v Hanušovciach. Aj tu sa bude hľadať poklad, súčasťou programu bude vernisáž výstavy historických hodín. Svoju premiéru bude mať Noc múzeí a galérií v kaštieli v Stropkove, kde s nadšencami z OZ Sparta a rytierom Andreasom ponúknu "školu šermu a iných rytierskych cností". V podzemných priestoroch budú na návštevníkov číhať strašidlá a tajuplné postavičky. Vodník z Domaše otvorí výstavu o polstoročí výstavby vodného diela. Na odvážlivcov čaká poklad.

 

Trenčín

V znamení poznávania minulosti Trenčianskeho hradu sa ponesie tohtoročná Noc múzeí a galérií na Trenčianskom hrade. O netradičný výklad sa postarajú historici, archeológovia a ďalší odborní zamestnanci Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Ako informoval zástupca riaditeľa Trenčianskeho múzea Tomáš Michalík, špecialisti budú robiť návštevníkom spoločnosť vo viacerých hradných objektoch na dolnom nádvorí i na hornom hrade.

"Záujemcovia sa po viac ako štvrťstoročí dostanú do priestoru zaniknutej kaplnky na hornom hrade, dozvedia sa, kde sa na hrade našla zlatá keltská minca či zistia, ktoré nedávne výskumy vniesli do najstaršej minulosti hradu viac svetla," priblížil Michalík. Návštevníci, ktorí prídu na Trenčiansky hrad v sobotu (19.5.) od 18. h sa podľa neho dozvedia, ako zmenil tvár hradu Matúš Čák, ktorá cesta v Trenčíne je postavená z kameňov z opusteného hradu, ktoré hrady bolo v minulosti vidieť z Matúšovej veže, ale i tom, čo čaká hrad v najbližších rokoch.

 

Trnava

Počas sobotňajšej (19.5.) Noci múzeí a galérií si budú môcť záujemcovia v Trnave a okolitých mestách pozrieť múzejné a galerijné zbierky a pripravený program až do 24. hodiny. Trnavské Západoslovenské múzeum otvorí svoje brány návštevníkom pri tejto príležitosti už po štrnásty raz. Bolo jedno z prvých na Slovensku, ktoré reagovalo v roku 2004 na výzvu francúzskych múzejníkov sprístupniť svoje priestory v netradičných hodinách a ponúknuť nevšedné zážitkové programy. V sobotu o 19. hodine okrem expozícií a výstav otvorí aj novú s názvom Dotkni sa tehly, ktorá je venovaná bohatej histórii tehliarstva v trnavskom regióne. "V Dome hudby Mikuláša Schneidera-Trnavského otvoria výstavu Karol Elbert - skromný lyrik swingu," informovala TASR vedúca prezentačného oddelenia múzea Simona Jurčová.

V Galérii Jána Koniarka v Trnave počítajú s návštevníkmi do 23. hodiny. "Máme aktuálne výstavy - Marcin Berdyszak: Shadow of time, Total Romantic a stále expozície a k nim ponúkame i sprievodný program," uviedla PR galérie Zuzana Dohnalová. Ide o popoludňajšie tvorivé výtvarné aktivity a animačné hry pre deti, o 17. a o 18.30 h komentované prehliadky výstav. Záver o 20.30 h bude patriť premietaniu filmu Hľadanie Vivian Maier.

 

Sereď

Mestské múzeum – Fándlyho fara v Seredi pozýva na program v duchu stredoveku i novoveku. "V múzejnej záhrade bude od rána postavený dobový tábor Slovanov v podaní spolku Satyros. Verejnosť sa môže zoznámiť so životom slovanského rodového zoskupenia na prelome 8. a 9. storočia," informovala Mária Diková, pracovníčka múzea. Pripravená je aj prednáška Hradné kuchyne a šľachtické stravovanie v ranom novoveku.

Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo od 15. do 22. h prehliadku expozícií múzea a autentických miest bývalého pracovného a koncentračného tábora, premietanie výpovedí preživších i žien z prvých transportov do koncentračného tábora v Auschwitzi.

 

Piešťany
     

V Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch okrem expozícií, ponúkne aj tvorivé dielne, ukážku krojov s možnosťou vyskúšať si ich a tiež prezentáciu reštaurovaných zbierkových predmetov. "O 14.30 a 19.30 h bude vo Vile dr. Lisku komentovaná prehliadka novej výstavy amonitov Slovenska," uviedol riaditeľ múzea Vladimír Krupa.

Najdlhšie - až do polnoci bude otvorené Vojenské historické múzeum – múzejné oddelenie v Piešťanoch pri letisku, ktoré od 13. hodiny ponúka bohatý program so statickými ukážkami leteckej techniky, výstavu chladných a palných zbraní, premietanie dokumentárnych filmov a dokumentov s vojenskou tematikou.

 

Hlohovec

Hlohovské Vlastivedné múzeum sa pridáva s komentovanou prehliadkou vo veži kostola sv. Michala o 17. a 20. h a výstavou historických fotografií a vyobrazení Hlohovca.

 

Bojnice

Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum Bojnice v sobotu 19. mája sprístupní priestory Bojnického zámku aj počas neskorých večerných hodín. Pri príležitosti Noci múzeí a galérií pripravilo pre návštevníkov už tradične prehliadky zámockej expozície spestrené drobnými prekvapeniami a "tajmi". Spoločnosť budú hosťom robiť lektori v dobových kostýmoch a dávni obyvatelia Bojníc. Svetlo lampášov kde tu osvetlí záhadné zákutia zámku. Návštevníci budú môcť nazrieť aj do priestorov, ktoré bežne nie sú verejnosti prístupné. Prvá večerná prehliadka otvorí Noc múzeí a galérií o 19.00 h, ďalšie budú nasledovať v 15-minútových intervaloch. Posledný vstup na nočné putovanie Bojnickým zámkom určilo múzeum na 21.00 h.

 

Topoľčany

Prehliadky výstav, expozície a tvorivú dielňu pripravilo na Noc múzeí a galérií Tribečské múzeum v Topoľčanoch. „V rámci programu Rozprávky si nedáme si budú môcť návštevníci múzea preveriť svoje vedomosti v zábavno-vedomostnom teste s otázkami súvisiacimi s prebiehajúcimi podujatiami a rozprávkami. Pre malých aj veľkých je pripravená strelnica, na ktorej si môžu vyskúšať repliky zbraní," informoval Ľubomír Opáth z Tribečského múzea. Prezentačné podujatie s tvorivou dielňou Na farmičke u lesa priblíži rôznorodosť hospodárskych zvierat, ktoré je možné chovať na farmách, ale aj v domácich podmienkach, ich význam pre človeka a produkty, ktoré poskytujú. Tvorivá časť zahŕňa kreslenie, modelovanie z hliny, prácu s papierom. Súčasťou podujatia je výstava výtvarných prác zo súťaže Veselá farmička.

Počas Noci múzeí a galérií si budú môcť návštevníci pozrieť výstavu Spomienky na Zambiu, ktorá prezentuje predmety každodennej potreby, hudobné nástroje, plastiky, odevy a zbrane zdobené podľa vkusu a vnímania Zambijčanov zo súkromnej zbierky Milana Jeřábka. Sú vyrobené z prírodných materiálov – z dreva, sušených tekvíc, kože, lyka rôznych rastlín a kovov. Zo sveta historických zbraní je výstava, ktorá podľa informácii múzea prezentuje rozličné zbrane a militárie z vlastného zbierkového fondu múzea a zo súkromných zbierok. Kolekciu historických drevených maľovaných terčov zapožičalo Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici. Návštevník získa základný prehľad o vývoji zbraní od praveku až po druhú svetovú vojnu. V rámci výstavy je nainštalovaných vyše 100 originálnych zbierkových predmetov, ktoré dopĺňa aj niekoľko replík. Výstava je obohatená aj o preparáty lovnej zveri. Expozícia Príroda stredného Ponitria prostredníctvom zbierkových predmetov z geológie, paleontológie, zoológie a botaniky, farebných fotografií, kresieb, textov a máp poskytuje pomerne ucelený prehľad o neživej prírode a o zástupcoch flóry a fauny typických pre región stredného Ponitria.

 

Brezno

Horehronské múzeum v Brezne pri príležitosti Noci múzeí a galérií organizuje v sobotu  v Meštianskom dome podujatie Čaj o(d) piatej u Bendíkov, počas ktorého budú môcť návštevníci ochutnať v iluzívnej kaviarni pri čítaní inzerátov, dobových časopisov a hraní spoločenských hier dobroty od pani Katky, čaj i kávu z čajovne Čajomila. TASR o tom informovala Ivana Uhlík, kurátorka breznianskeho múzea.

"Počas tohto dňa sa múzeá snažia poukázať aj na iné stránky svojej činnosti, ponúkajú možnosť neformálneho vzdelávania, kultúrneho oddychu a otvárajú svoje brány vo večerných hodinách. V Horehronskom múzeu sú pripravené dve komentované prehliadky – v národopisnej a historickej expozícii a prehliadky aktuálnych výstav," priblížila Uhlík. Ako dodala, celú akciu za súmraku uzavrie veselohra Tajomný mešec odohraná Divadelným ochotníckym súborom Terézie Vansovej z Rimavskej Píly.

 

Banská Štiavnica

Pátraciu hru s indíciami, prednášku reštaurátorky či špeciálnu lekciu jogy a meditácie v priestoroch galérie ponúkne Noc múzeí a galérií v sobotu 19. mája v banskoštiavnickom Slovenskom banskom múzeu. "V expozícii Baníctvo na Slovensku - Kammerhof je pripravená Veľká pátracia hra v múzeu, pri ktorej preveríme pátracie zmysly veľkých i malých návštevníkov. Ich úlohou bude zahrať sa na detektívov a nájsť v expozícii ukrytých 15 predmetov, ktoré sem nepatria," priblížila Petra Páchniková z múzea s tým, že v prípade  potreby pomocné indície prezradia „múzejní detektívi“, ktorých budú návštevníci počas pátrania v múzeu stretávať.

V Galérii Jozefa Kollára je pripravený bohatý program pod názvom 4x Dobrodružne v galérii. Pôjde o výtvarnú tvorivú dielňu pre rodiny s deťmi pod názvom Dobrodružstvo kávovej škvrny, prednášku reštaurátorky Zuzany Komendovej o úskaliach a radostiach práce reštaurátora a výstavu jej reštaurovaných diel zo zbierky galérie pod názvom Dobrodružstvo reštaurovania. Program s názvom Najväčší dobrodruhovia ilustrácie ponúkne prezentáciu Idy Želinskej o tvorbe ilustrátorov dobrodružného žánru a zároveň komentovanú prehliadku výstavy Kabinet ilustrácie V.

Do tohtoročného podujatia Noc múzeí a galérií sa v sobotu 19. mája po prvý raz zapojí so svojou najväčšou atrakciou Bankou lásky banskoštiavnické Epicentrum lásky v Dome Maríny. "Už túto sobotu od 19.00 h do polnoci bude Banka lásky otvorená pre širokú verejnosť zdarma," informovala PR manažérka Epicentra lásky Katarína Javorská s tým, že zároveň tu bude prebiehať pokus o vytvorenie slovenského rekordu v reťazovom čítaní básne Marína - Najdlhšej ľúbostnej básne na svete.

V expozícii Edmunda Gwerka povedie špeciálnu lekciu jogy a meditácie pod názvom Dobrodružstvo stíšenia výtvarníčka Eva Kukurová.

 

Fiľakovo

Odovzdanie novej vstupnej brány zdobenej historickým motívom a otvorenie podzemných chodieb v hradnom vrchu Fiľakovského hradu sú dve hlavné atrakcie, ktoré si na tohtoročnú Noc múzeí a galérií pripravilo Hradné múzeum Fiľakovo (HMF) v okrese Lučenec. Podujatie sa začína v sobotu 19. mája o 17.30 a vstup naň je bezplatný.

Súčasťou programu bude podľa slov riaditeľky HMF Viktórie Tittonovej aj otvorenie dvoch nových výstav. „Prvá z nich s názvom Fiľakovo 1938 – 1945 dokumentuje udalosti a situáciu v meste počas druhej svetovej vojny. Staré fotografie, vojenské uniformy a udalosti, zmapované aj vďaka spomienkam miestnych svedkov, prenesú pozorovateľa do krutých čias prvej polovice 20. storočia," konkretizovala. Druhá výstava, Gejša a samuraj, bude inštalovaná na piatom poschodí Bebekovej veže. „Návštevníkov oboznámi s každodenným životom samurajov a gejší, ako aj s dobovým japonským bojovým umením a umeleckým remeslom. Prostredníctvom exponátov a textového materiálu umožní nahliadnuť do obdobia starého Japonska (1185 – 1868), kedy mali samurajovia podstatný vplyv na spoločnosť a kultúru," priblížila Tittonová.

Dodala, že program vyvrcholí večernými predstaveniami, ktorých súčasťou bude hra na nástroji handpan, ukážky japonského bojového umenia a koncert skupiny Slovak Tango.

 

Kremnica

Kremnické múzeá a expozície sa v tomto roku opäť spoja, aby svoje brány otvorili pre návštevníkov v netradičnom večernom čase počas Noci múzeí a galérií. V sobotu (19.5.) budú môcť od 19.00 h. navštíviť expozície Múzea mincí a medailí Kremnica, expozíciu Mincovne Kremnica, Stálu expozíciu dejín lyžovania SOV – Slovenského olympijského a športového múzea či Múzeum gýča na Štefánikovom námestí v Kremnici.

Múzeum mincí a medailí sprístupní počas podujatia všetky svoje expozície. V numizmaticko-historickej expozícii Líce a rub peňazí bude prezentovaná špeciálna výstava pri príležitosti 25. výročia NBS. V rámci prehliadky expozície sa návštevníci budú môcť zapojiť do interaktívnej hry, na konci ktorej môžu získať odmenu. Na mestskom hrade bude pre návštevníkov prístupná vyhliadková veža Kostola sv. Kataríny, odkiaľ si budú môcť vychutnať panoramatický výhľad na nočné mesto. V galérii múzea bude otvorená výstava originálnych diel dvoch významných autorov svetového umenia – Giorgia de Chirica a Marca Chagalla.

V Mincovni Kremnica si návštevníci budú môcť prezrieť expozíciu so starou raziarňou a historickým vybavením zo začiatku 20. storočia. SOV – Slovenské olympijské a športové múzeum v Stálej expozícii dejín lyžovania sprístupní novú výstavu venovanú tohtoročným XXIII. zimným olympijským hrám v Pjongčangu. Otvorené bude tiež Múzeum gýča, ktoré ponúkne prehliadku gýčov rôzneho druhu, prehliadku "Uličky slávnych nosov" a pre deti fotenie s Mickeym Mousom a s múdrym škriatkom.

 

Žilina

Múzeá a galérie v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) ponúknu počas Medzinárodného dňa múzeí (18.5.) a Noci múzeí a galérií (19.5.) vstupy zdarma, zvýhodnené vstupné aj netradičné prehliadky. Počas tretej májovej soboty budú múzeá a galérie otvorené dlhšie a v netradičných prehliadkach a zážitkových programoch ukážu návštevníkom aj obvykle zamknuté zákutia výstav.

Počas Medzinárodného dňa múzeí môže verejnosť v piatok 18. mája navštíviť za jedno vstupné všetky expozície Považského múzea v Žiline, Bytči, Rajeckých Tepliciach, Čičmanoch či Terchovej. Zvýhodnený vstup s 50-percentnou zľavou bude počas Dňa múzeí platiť do výstavných priestorov Oravského múzea a tiež pri jazdách Oravskou lesnou železnicou. Bezplatný vstup do všetkých expozícií ponúkne Kysucká galéria.

Považská, Turčianska, Liptovská i Oravská galéria budú mať v sobotu (19.5.) otvorené o niečo dlhšie ako v bežné dni. Počas interaktívnej prehliadky sa návštevníci dozvedia, ako prichádza dielo do galérie, ako je zaradené do zbierkového fondu, ako je ďalej prezentované. Nakoniec si vyskúšajú prácu reštaurátora.

Nočnú prehliadku s lampášom ponúkne v sobotu (19.5.) Kysucké múzeum v skanzene v Novej Bystrici-Vychylovke. "Skanzen bude otvorený až do 22. hodiny s tým, že od 18. hodiny bude pre návštevníkov vstup voľný," informovala Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Do nočných hodín bude otvorený aj hrad Strečno. Organizátori sa počas zážitkovej prehliadky zamerajú na ľudské zmysly a verejnosť bude môcť navštíviť napríklad aj dielňu reštaurátora archeologických nálezov a keramiky.

 

Liptovský Mikuláš

Nočná prehliadka expozícií s názvom Tajomstvá pokračujú, ktorú pri príležitosti tohtoročnej Noci múzeí a galérií pripravilo Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva (SMOPaJ) v Liptovskom Mikuláši, prinesie návštevníkom múzea zábavno-vzdelávací program s cieľom objavovať, skúmať i spoznávať. Podujatie sa uskutoční v sobotu (19.5.) v čase od 18.00 do 23.00 h v priestoroch múzea na Školskej ulici.

Súčasťou programu bude plnenie rôznych úloh, napríklad zostup do podzemia jaskyniarskym rebríkom či prechod jaskyniarskou plazivkou. "Malí i veľkí sa budú môcť vybrať za žiarou sopiek a spoznávať, čo nám do súčasnosti zanechali tieto unikátne geologické útvary, či poskladať paleo-skladačku," uviedla Eva Mauritzová zo SMOPaJ. Svoje vedomosti si návštevníci múzea overia a prehĺbia aj pri určovaní lebiek zvierat. "Návštevníci zistia, ako to vyzerá v medveďom brlohu či vyskúšajú si svoju zručnosť pri vytváraní príveskov z dreva. Samozrejme, nemôže chýbať ani tajomný mních, ktorého možno zahliadnete na chodbách múzea, pôvodne starého jezuitského kláštora z druhej polovice 18. storočia," uzavrela Mauritzová.

 

Rimavská Sobota

Program zameraný na vojenskú techniku, zbrane či zaujímavosti z vojenskej histórie čaká v sobotu 19. mája od 18.00 h na návštevníkov podujatia Noc múzeí a galérií v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote. Hosťom večera bude tohto roku Klub vojenskej histórie Anthropoid z Mýta pod Ďumbierom v okrese Brezno. „V jeho podaní účastníci uvidia kúsok vojenskej histórie Československej ľudovej armády z rokov 1954-1990, vojenskú techniku, uniformy a muníciu ozbrojených zložiek niekdajšej Československej socialistickej republiky,“ priblížila kultúrno-výchovná referentka GMM Elena Lindisová.

Pre priaznivcov počítačovej techniky si GMM na toto podujatie pripravilo prednášku o histórii výpočtovej techniky. „O práci so starými počítačmi príde návštevníkom porozprávať zástupca spoločnosti RSNET v takmer celovečernom prezentačnom bloku s názvom Počítačové báje a povesti,“ dodala Lindisová s tým, že ide o doplnenie jednej z aktuálnych výstav múzea s názvom Kremíkové nebo.

V rámci prehliadky múzea si môžu návštevníci pozrieť aj ďalšie dve výstavy. Prvá z nich  má pomenovanie Karol Pajer – hrdina boja proti fašizmu. Je venovaná pamiatke slovenského učiteľa a vojaka, rodáka z Klenovca v Rimavskosobotskom okrese, ktorý po porážke Francúzska nacistickým Nemeckom pomohol zachrániť stovky detí z rôznych častí Európy pred ich deportáciou. Druhá výstava, Spomienka muránskej kameniny, prezentuje historické výrobky manufaktúry na výrobu kameniny v Muráni v Revúckom okrese.

 

Svätý Anton

Noc múzeí a galérií (19.5.) sa bude vo svätoantonskom kaštieli niesť v znamení historickej hudby. Tamojší múzejníci počas podujatia návštevníkom predvedú, akú hudbu kedysi počúvala šľachta a akou hudbou sa bavilo ich služobníctvo. "Múzeum vo Svätom Antone v spolupráci s Hudobnou a umeleckou akadémiou Jána Albrechta v Banskej Štiavnici pripravuje prehliadku kaštieľa spojenú s ukážkami barokovej a klasicistickej hudby," priblížila Jana Slaná z múzea.

Vstupy do expozícií budú možné o 20.00, 20.30 a 21.00 h.

 

Banská Bystrica, Zvolen

Ako informovali zástupcovia šiestich múzeí a galérií z Banskej Bystrice a zo Zvolena, ktoré sa pri organizovaní tohto podujatia spojili, ide už o jeho tretí spoločný ročník. Návštevnosti napomáha aj spolupráca múzeí a galérií s mestami Banská Bystrica a Zvolen, Železnicami Slovenskej republiky a Klubu historickej techniky pri Rušňovom depe vo Zvolene. Poslední dvaja spoluorganizátori vypravujú v rámci podujatia medzi oboma mestami aj dva vlaky. Návštevníci, ktorí sa preukážu zakúpenou vstupenkou z ktoréhokoľvek múzea v cene jedného eura, môžu zdarma využiť jeho služby.

V Múzeu SNP bude okrem rozprávania na tému vojenskej poľnej kuchyne i prezentácia 3D modelov a ukážky 3D tlače. Tohtoročnou novinkou bude informačný stánok v netradičných priestoroch partizánskej zemľanky, ktorý ponúkne návštevníkom možnosť odfotografovať sa a vyrobiť si aj vlastný vojenský preukaz.

Noc v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici bude v znamení baníckych tajomstiev, ukážok ryžovania zlata či životných príbehov patrónky baníkov sv. Barbory. V Štátnej vedeckej knižnici - Literárnom a hudobnom múzeu si návštevníci môžu pozrieť divadelné predstavenie s možnosťou vyrobenia si vlastných bábok. Stredoslovenská galéria láka na piknik v záhrade Dominika Skuteckého.

Na Zvolenskom zámku pripravili podujatie Zabudnuté remeslá, počas ktorého predstavia historické remeslá a dobovú kuchyňu, ale aj koncert Diabolských huslí a vystúpenie míma Miroslava Kasprzyka.      Počas celého víkendu bude návštevníkov podujatia zabávať skupina historického šermu a sokoliarstva zo Zvolena Vir Fortis, združenie Priaznivci Pustého hradu, historická kapela a tanečná skupina. Predstaví sa tiež Farma Hiadlovských a Kráľovská čokoláda, ktorá sa dostala aj na anglický kráľovský dvor. Stredovekú hostinu pripravuje v sobotu skupina rytierov spod Pustého hradu. K dispozícii bude štýlová vinárska ulička i remeselný pivovar Baran. Všetky vekové kategórie zaujme práca kamenára, fajkára, ovocinára, čriepkara, výroba čokolády, šípov, zbraní a zbroje či razba mincí. Pre deti bude pripravená zábavná rytierska dráha a hľadanie stužiek s pasovaním za malých rytierov i škola dobových tancov.

 

Poprad

V Tatranskej galérii v Poprade pripravili pestrý program. Riaditeľka galérie Anna Ondrušeková informovala, že počas celého podujatia budú sprístupnené všetky aktuálne výstavy. „Od 10. do 12. hodiny sme pre návštevníkov pripravili workshop, ako sa vyrába papier a výroba ručného papiera. Nasledovať bude Ticho v galérii – individuálna prehliadka výstavy. Ďalší workshop, ktorý začne o 14. hodine, prinesie možnosť vyrobiť si nevšedné tričko formou batiky,“ priblížila program Ondrušeková.

Podvečer predstavia v Tatranskej galérii štyri vybrané diela zo stálej expozície, každé na štyri minúty. Okrem toho je o 19. hodine pripravené divadelné predstavenie Na úteku, na motívy kniha Mareka Vadasa Útek v podaní divadelné súboru Trma – vrma. Jeho členmi sú žiaci prvého stupňa literárno-dramatického odboru Základnej umeleckej školy pri Spojenej škole Letná v Poprade. „Na koniec programu sme pripravili koncert skupiny Rasdalman a Števa Šantu,“ doplnila Ondrušeková s tým, že vstup na všetky aktivity je voľný.

 

Prievidza

Medzinárodný deň múzeí si pripomenie i Hornonitrianske múzeum v Prievidzi. V rámci špeciálneho podujatia Múzeum dokorán 18. a 19. mája pripravilo pre svojich návštevníkov výstavy, prezentácie i tvorivú dielňu, informovala Jana Vidová zo sekretariátu kultúrnej inštitúcie. V piatok 18. mája od 8.00 h do 17.00 h sa bude môcť verejnosť zapojiť do rôznych aktivít. Vyskúšať si výrobu textílií krížením osnovných a útkových nití v rámci programu Oživených remesiel a bude si môcť prezrieť i aktuálnu výstavu pripravenú k storočnici Československej republiky pod názvom Z víru vojny zrodená.

Sobota 19. mája bude venovaná špeciálnemu podujatiu Noci múzeí pod názvom Keď vojna bola, ktoré návštevníkom priblíži tradičné odievanie a život v časoch Veľkej vojny. Prezentácia bude oživená folklórnym vystúpením skupiny Košovan. Podujatie sa začne o 20.00 h. Návštevníci si tiež budú môcť v rámci podujatia prezrieť i stálu expozíciu Historiae superior nitriensis o vývoji prírody a spoločnosti na hornej Nitre, výstavy Bonsai 2018 o miniatúrnych stromoch a Zoborská listina 1113 o prameni k dejinám hornej Nitry. Prievidzskí múzejníci tiež pripravili hádankový cyklus Hádajme! a 13. diel prezentácie remesiel Prievidzské cechové dni, ktoré budú o vinohradníkoch.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, archív
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa