V 300-ročnej bašte vo Fiľakove vznikne informačné miesto

2018-06-28 08:00:00 |   |    | 

Informačné miesto pre turistov a pracovisko strážcu pripravovaného parkoviska vznikne vo vyše 300-ročnej bašte, ktorá je posledným pozostatkom mestského opevnenia Fiľakova v okrese Lučenec. Miestna samospráva na jej záchranu použije peniaze z cezhraničného projektu Interreg, v rámci ktorého získala na obnovu podhradia Fiľakovského hradu celkovú sumu viac ako milión eur.



Bašta, nachádzajúca sa na Baštovej ulici, bola súčasťou pôvodného mestského opevnenia, pochádzajúceho zo 17. storočia. Až do 20. storočia prežili podľa primátora a historika Attilu Agócsa v meste dve takéto bašty. Jedna z nich stála blízko kostola a bola sčasti prestavaná na hospodársku budovu. Padla však za obeť výstavbe pošty v 60. rokoch 20. storočia.

Obe slúžili počas bývalého režimu ako skládky obilia či sena. „Dôkazom je vikier na bašte pod hradom, ktorý je sekundárnym javom a plánujeme ho odstrániť,“ povedal Agócs s tým, že cieľom je prinavrátiť bašte pôvodný vzhľad.

Rekonštrukcii bude predchádzať archeologický výskum, ktorý by mal odštartovať už v júli. „Vďaka nemu sa nám potvrdí, ako bašta pôvodne vyzerala. Očakávame tiež zaujímavé nálezy, možno zachytíme nejaké časti bývalých hradieb alebo obydlí,“ dodal primátor.

Po ukončení výskumu sa začne na vežičke samotná rekonštrukcia, ktorá má spolu s archeologickým výskumom stáť vyše 72.000 eur. Podľa projektu v nej vznikne informačné miesto pre turistov a pracovať v ňom bude strážca nového parkoviska, ktoré sa v rámci projektu vybuduje pod hradom.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Branislav Caban
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa