Slovenský Leonardo da Vinci: Múzeum dopravy predstavuje svetoznámeho rodáka

2018-06-21 08:00:00 |   |    | 

Život a dielo vynálezcu a všestranného umelca Wolfganga von Kempelena prezentuje Múzeum dopravy v Bratislave. Jeho význam a dôležitosť potvrdzuje názov prvej súbornej výstavy o tejto historickej osobnosti Bratislavský Da Vinci.



 

Kempelen (1734–1804) bol polyhistor, vynálezca, výtvarník a dramatik. Všestranne nadaný bratislavský rodák patril k popredným osobnostiam osvietenstva v habsburskej ríši. Ako obľúbenec Márie Terézie sa dobre poznal aj s ďalšími príbuznými tejto panovníčky. Hoci patrí k najfascinujúcejším osobnostiam histórie hlavného mesta, pre jeho obyvateľov je takmer neznámy. V ňom nemá pamätnú tabuľu ani ulicu, koncom minulého roka mu aspoň v záhrade Vodárenského múzea odhalili bronzovú sochu. Táto skutočnosť podnietila organizátorov výstavy z OZ Aktiva, aby ho komplexnejšie predstavili a tak vrátili do povedomia Bratislavčanov aj Slovákov.

S jeho najdôležitejšími vynálezmi a tvorbou sa návštevníci oboznámia prostredníctvom multimédií, modelov Kempelenových vynálezov aj množstvom textových informácií. Nájdu tam i šachový automat v životnej veľkosti - Turka, ktorý porazil v šachu i Napoleona a výstava prezradí tajomstvo jeho fungovania.

"Senzácie a špekulácie, ktoré sa šírili okolo jeho najznámejšieho diela - šachového automatu Turek najviac Kempelena preslávili, no paradoxne aj poškodili jeho meno, lebo legendy za dve storočia ho vydávali za inteligentný stroj, ale bola to prvá kabinetná ilúzia v histórii mágie. Jeho objavy však mali oveľa širší a významnejší záber, čo ho radí k osobnostiam Da Vinciho formátu a vynálezca má na konte niekoľko svetových prvenstiev," uviedol pre TASR autor výstavy Andrej Groll z občianskeho združenia Aktiva.

Kempelen vynašiel zariadenie na písanie pre nevidiacich, má prvý udelený patent na parnú turbínu, je autor prvého úspešného pokusu o umelé napodobenie reči a hovoriaci stroj podľa jeho knihy z roku 1791 zrekonštruoval nemecký výskumník Fabian Brackhane v roku 2006, ktorý možno počuť na výstave.

Návštevník expozície sa dozvie v ktorom dome sa Kempelen narodil, že ovládal osem jazykov, ako vyriešil zásobovanie vodou na rekonštruovaný Bratislavský hrad (1773), z čoho naprojektoval pontónový most cez Dunaj (1772), kde a kedy uviedli jeho divadelné hry, že naprojektoval polohovanú posteľ pre chorú Máriu Teréziu (1774) a výťah v soľných baniach v Szolnoku (1776). Úspešnú kariéru v štátnych službách zavŕšil ako miestodržiteľ v Transylvánii (1787). Písal básne, bol výborný kresliar a medirytec, preto ho prijali za čestného člena Viedenskej akadémie výtvarných umení (1789). Výstava potrvá do 30. septembra.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Marián Jaslovský
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa