Austrália za päť hodín, New York za dve: Boeing predstavil hypersonické lietadlo

2018-07-02 00:00:01 |   |    | 

Presne 15 rokov po vyradení francúzskej legendy Concorde sa zdá, že letecký trh je opäť pripravený na nadzvukové lietadlá. Veľa sa v tejto súvislosti hovorí o americkom Boome, svoje plány minulý týždeň predstavila aj firma Boeing.



The Boeing Company, jeden z dvoch najväčších výrobcov leteckej techniky, zverejnil minulý týždeň svoju predstavu nadzvukového dopravného lietadla. Stroj by podľa zverejnených údajov mohol dosahovať maximálnu rýchlosť asi 4000 míľ za hodinu (6000 kilometrov za hodinu), teda asi päťnásobok rýchlosti zvuku. Pohyboval by sa vo výške takmer 30 000 metrov nad Zemou, teda takmer trikrát vyššie ako štandardné lietadlá. Kým tým v súčasnosti trvá let z Londýna do New Yorku necelých sedem hodín, hypersonický (vysoko nadzvukový) Boeing by to zvládol asi za dve.

Ľudstvo vždy chcelo ísť rýchlejšie, vždy chcelo veci robiť rýchlejšie. Ľudia si nedokážu čas vyrobiť, preto je pre nich tak vzácny. Keď sa pozriete na problém presunu z bodu A do bodu B kdekoľvek na svete, otázkou je, ako rýchlo vlastne chcete ísť,“ povedal pre Aviation Week šéf výskumu hypersonických boeingov Kevin Bowcutt. „Nadzvukové lietadlo nie je dosť rýchle na to, aby mohlo letieť za oceán a späť v ten istý deň. S rýchlosťou Mach 5 to ale ide. Cez Atlantik sa hypersonickým strojom dostanete asi za dve hodiny a cez Tichý oceán len za tri.

Radosť cestujúcich pri predstave superrýchlej dopravy do zámoria  je však ešte trochu predčasná. Boeing by mohol svoje nadzvukové lietadlo ponúknuť na vojenské účely asi o desať rokov, komerčné lety by potom mohli byť spustené ešte o dekádu neskôr.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Boeing
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa