Ďalší dôvod na návštevu Estónska: V krajine zaviedli bezplatnú autobusovú dopravu

2018-08-01 16:00:00 |   |    | 

Estónsko sa stalo v Európe prvou krajinou, ktorá umožňuje prakticky po celom území cestovať autobusom bezplatne. Dúfa, že tak zastaví vyľudňovanie vidieka a zároveň zníži celkovú spotrebu pohonných látok. Cestovanie autobusmi je od začiatku júla bezplatné v jedenástich z jeho 15 okresov.



 "V Európe je pomerne dosť miest a regiónov, kde je hromadná doprava bezplatná, ale doteraz nejestvuje podobný projekt v celoštátnom meradle", uviedla estónska ministerka hospodárstva a infraštruktúry Kadri Simsonová.

Program, ktorý platí v krajine od začiatku tohto mesiaca, je výsledkom diskusií medzi vládou a predstaviteľmi okresov. Projekt súvisí aj s minuloročným rozhodnutím parlamentu, že spotreba fosílnych palív v krajine v roku 2030 nemá byť vyššia, než bola v roku 2012.

V Talline sa cestuje zadarmo od roku 2013. Táto výhoda platí pre všetkých jej obyvateľov. Lístky si však musia kupovať ľudia, ktorí doň prichádzajú z vidieka a turisti. Polovica jeho obyvateľov, ktorí boli respondentmi verejného výskumu, uviedla, že prostriedky mestskej hromadnej dopravy po jej zbezplatnení využíva častejšie než predtým.

Bezplatné autobusy zatiaľ nekonkurujú železničnej doprave. Jej obchodný riaditeľ Ronnie Kongo uviedol, že sa počet cestujúcich vo vlakoch medziročne zvýšil o viac ako 8 %.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa