Čile sa rozhodlo obmedziť cestovný ruch na Veľkonočnom ostrove

2018-07-31 16:00:00 |   |    | 

Čile sa rozhodlo obmedziť cestovný ruch na Veľkonočnom ostrove ležiacom v Tichom oceáne asi 3500 km západne od jeho pobrežia, pretože v ostatných rokoch práve turisti predstavovali hrozbu pre ostrov, pre tamojšie tradície a kultúru. Do lokality prenikli negatívne prvky, problémy s odpadom, kriminalita vrátane prejavov násilia v rodine. Veľkonočný ostrov je od roku 1888 pod čilskou správou.



Ešte v marci čilský parlament schválil novelu legislatívy, v zmysle ktorej dôjde k obmedzeniu počtu návštevníkov ostrova z Čile i zahraničia, ako aj dĺžky obdobia, ktoré strávia na ostrove známom mimoriadne osobitými sochami.

Obmedzenia nadobudnú platnosť v prvý augustový deň 2018 a budú znamenať, že návštevníci z čilskej pevniny, ako aj turisti zo zahraničia budú môcť stráviť na Veľkonočnom ostrove namiesto doterajších 90 maximálne 30 dní. Informovali o tom tamojšie médiá.

Podľa výsledkov sčítania ľudu zo sklonku uplynulého roka žilo na spomínanom ostrove vlani 7750 osôb, čo predstavuje takmer dvojnásobok počtu spred niekoľkých desaťročí, teda v čase, keď tu ešte nedochádzalo k rozvoju cestovného ruchu. Nová legislatíva sprísni i podmienky usadenia sa na ostrove. Turisti budú musieť po príchode predložiť potvrdenie o rezervácii ubytovania alebo pozvanie od miestnych občanov.

Najvýchodnejší ostrov Polynézie je vulkanického pôvodu. Písomné záznamy o jeho ranej histórii nie sú k dispozícii. Jeho osídlenie sa spája s obdobím 300-1200 rokov nášho letopočtu. V roku 1996 bol ostrov zapísaný do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Od 30. júla 2007 má štatút zvláštneho územia Čile.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa