Ryanair ruší stovky letov, týkajú sa aj Bratislavy

2018-08-09 12:00:00 |   |    | 

Tisíce cestujúcich leteckou spoločnosťou Ryanair do svojej vytúženej destinácie nepoletia, piloti tejto leteckej spoločnosti budú totiž zajtra opäť štrajkovať. Zrušenie letov zasiahne aj slovenských dovolenkárov.



Na piatok je ohlásený ďalší štrajk švédskych, belgických a írskych pilotov spoločnosti Ryanair. V stredu 8. augusta sa k nim pridali aj nemeckí piloti, dopravca tak zrušil ďalších 250 piatkových letov. Ešte predtým, než sa k štrajku pridal nemecký odborový zväz, ohlásil Ryanair zrušenie 146 z 2400 piatkových letov.

Letecká spoločnosť zrušila na piatok 10. augusta aj plánovaný prílet z belgického letiska Brusel-Charleroi do Bratislavy, a tiež následný odlet zo slovenského hlavného mesta do tejto destinácie. Konkrétne bude zrušený prílet z Bruselu do Bratislavy o 12.25 h a následný odlet z Bratislavy o 12.50 h. "Ostatné lety sú zatiaľ plánované podľa letového poriadku," doplnila pre TASR hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková. Cestujúci, ktorých sa zrušenie letov týka, si môžu bezplatne "prebookovať" letenky, alebo dostanú naspäť svoje peniaze, uvádza letecký dopravca.

Štrajk pilotov mimoriadne zasiahne práve druhé najväčšie belgické letisko Charleroi (BSCA). Hovorca letiska v správe pre médiá spresnil, že 82 zrušených letov - 41 odletov a 41 príletov - bude mať vplyv na približne 13.940 cestujúcich, ktorí mali zakúpené lístky na tento deň. Zrušené lety predstavujú 70 percent bežnej prevádzky írskej leteckej spoločnosti na letisku v Charleroi.

Nemecký odborový zväz Vereinigung Cockpit (VC) oznámil, že štrajk sa začne o 3.01 h SELČ ráno v piatok a skončí o 2.59 h SELČ v sobotu (11.8.). Protestná akcia by mohla zasiahnuť aj všetky lety Ryanairu do a z Nemecka. Piloti požadujú lepšie platy a podobné pracovné podmienky, aké sú v porovnateľných leteckých spoločnostiach, napríklad v TUI fly. "Spoločnosť Ryanair kategoricky vylúčila akýkoľvek nárast platov počas rokovaní," povedal pritom šéf VC Martin Locher na tlačovej konferencii. Ryanair podľa neho nevyslal ani žiadny signál, že existuje priestor na nájdenie riešenia.

Zajtrajší štrajk má byť súčasťou celoeurópskej série štrajkov zamestnancov spoločnosti Ryanair. Tá už musela 25. a 26. júla zrušiť takmer 600 letov pre avizované štrajky posádok v Španielsku, Portugalsku i Belgicku a nečakane aj v Taliansku. Protestná akcia vtedy ovplyvnila približne 100.000 cestujúcich. Vedenie spoločnosti tieto protesty odsúdilo a varovalo, že by mohli viesť k redukcii letov aj pracovných miest.

Belgické odbory zastupujúce pilotov podľa VRT tvrdia, že vedenie leteckej spoločnosti používa techniky zastrašovania proti tým, ktorí sa zúčastnili na doterajších protestných akciách. Odborom sa nepáčia ani plány spoločnosti Ryanair presunúť 100 pracovných miest pilotov a 200 pozícií členov posádok z Írska do Poľska. Odbory vyzývajú vedenie spoločnosti, aby zvrátilo rozhodnutie o presune pracovných miest a aby zastavilo údajné zastrašovanie personálu. Podľa stanoviska odborov by národné vlády ako aj inštitúcie EÚ mali odsúdiť praktiky spoločnosti Ryanair.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa