Dovolenkári v Portugalsku a na Cypre, pozor: MZVaEZ vydalo dôležité upozornenia

2018-08-09 16:00:00 |   |    | 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR na svojej webovej stránke zverejnilo aktuálne varovania v súvislosti s dvomi obľúbenými destináciami Slovákov. Veľvyslanectvo SR v Lisabone upozorňuje slovenských občanov v Portugalsku na pretrvávajúce zvýšené riziko vyskytnutia lesných požiarov a dôležitá informácia sa týka aj Cypru.



Na severe Cypru, na území takzvanej "Severocyperskej tureckej republiky" (SCTR), veľvyslanectvo SR v Nikózii nemôže slovenským občanom poskytnúť konzulárnu ochranu. Na svojej webovej stránke na to turistov upozorňuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

"Rovnako sa môžu vyskytnúť komplikácie pri vstupe, alebo výstupe do alebo zo "SCTR"," dodáva ministerstvo. "SCTR" nie je zo strany medzinárodného spoločenstva uznaná. Jej existenciu uznáva len Turecko. Slovensko na Cypre uznáva len Cyperskú republiku, ktorá je členom Európskej únie.

Veľvyslanectvo SR v Lisabone zas upozorňuje slovenských občanov v Portugalsku na pretrvávajúce zvýšené riziko vyskytnutia lesných požiarov. Informáciu zverejnilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR na svojej webovej stránke.

"V takýchto situáciách môžu byť dopravné komunikácie v postihnutých oblastiach dočasne uzavreté alebo obmedzené," informuje veľvyslanectvo. Odporúča slovenským občanom, aby sledovali miestne médiá a v prípade vyskytnutia požiaru sa riadili pokynmi miestnych orgánov civilnej ochrany a bezpečnostných zložiek.

V juhoportugalskom regióne Algarve už siedmy deň vyčíňa mohutný lesný požiar, ktorý sa snaží skrotiť takmer 2000 hasičov z celého Portugalska. Využívajú aj šesť lietadiel a viac ako 380 vozidiel. Agentúra AP vo štvrtok informovala, že vysoké oblaky dymu zakrývajú slnko na niektorých známych plážach a na pobrežia dopadá popol z požiaru.
 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa