Smeti vo francúzskom zábavnom parku budú zbierať havrany

2018-08-13 16:00:00 |   |    | 

Smeti po návštevníkoch v zábavnom parku Puy du Fou na západe Francúzska začínajú od pondelka v rámci netradičného experimentu zbierať noví pracovníci - havrany.



Ako informuje agentúra Associated Press s odvolaním sa na šéfa parku Nicolasa de Villiersa, šesť havranov je naučených na to, aby zbierali špaky a iné drobné smeti po ľudských návštevníkoch a hádzali ich do pripravených nádob, ktoré im za odmenu za dobre odvedenú prácu ponúknu potravu.

Havrany takto vycvičil Christophe Gaborit, vodca miestneho tímu sokoliarov. "Havrany bývajú nespravodlivo ohovárané, hodnotené ako nepríjemné. Tieto vtáky sa však budú venovať ekologickej činnosti a napravia tak svoj imidž," povedal na ich adresu.

Hoci spojenie "vtáčí mozog" sa tradične používa hanlivo ako urážka nižšej inteligencie, práve havrany sú obzvlášť bystré. Výskumy dokonca preukázali, že ak sú tieto vtáky chované v zajatí, dokážu si osvojiť používanie najrôznejších nástrojov, aby sa dostali k potrave, priblížil Reuters. Samotný Gaborit uviedol, že havrany sa ho pri výcviku pokúsili oklamať tak, že namiesto odpadkov zbierali i drevené hobliny.

Čistota parku pritom podľa šéfa parku de Villiersa nie je hlavným účelom projektu. "Cieľom nie je len poupratovať, pretože naši návštevníci sú vo všeobecnosti veľmi zodpovední a nenechávajú neporiadok. V prvom rade chceme ukázať, že aj príroda samotná nás môže naučiť starať sa o svoje prostredie," hovorí šéf parku. Na havrany nedá dopustiť a hovorí o nich, že sú nesmierne inteligentné, "obľubujú komunikáciu s ľuďmi a vytvárajú si s nimi vzťahy prostredníctvom hry".

 


    

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Facebook / Puy du Fou
Zdroj: SITA, TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa