Hubár objavil 3200-ročné bronzové prilby, vystaví ich múzeum v Košiciach

2018-09-24 15:00:00 |   |    | 

Východoslovenské múzeum v Košiciach (VSM) sa môže pýšiť novou vzácnosťou vo svojej zbierke. Unikátne dve bronzové prilby, dva páry lícnych chráničov a jeden pár špirálových nárameníc našiel hubár ešte minulý rok v malej jamke v zemi v katastri obce Trhovište v okrese Michalovce. V januári tohto roku predmety priniesol do Východoslovenského múzea.



 

Podľa nálezcu, ktorý si želá ostať v anonymite, vzácny objav tvorili dve bronzové prilby, čiastočne vsunuté do seba. Boli tam aj dva páry lícnych chráničov a dve špirálovité náramenice. Náš archeológ s kolegom z pamiatkového úradu a v sprievode nálezcu miesto podrobne preskúmali,“ uviedol riaditeľ VSM Róbert Pollák.

Podľa archeológa múzea Dáriu Gašaja nálezy prílb z doby bronzovej sú zriedkavé nielen na našom území, ale aj v celej Európe. Prilby kužeľovitého tvaru z Trhovišťa sú západoeurópskeho typu zhotovené z dvoch plátov bronzového plechu a vytvarované, pričom zdobené diely sú spojené centrálnym trojzubým hrebeňom, ktorý ma dutinku na upevnenie ozdobného chochola. V žliabku na bočných stranách na spodnom okraji prílb sú dierky na prichytenie lícnych chráničov. Priliehavé analógie sú doteraz len tri a boli nájdené vo východnej alpskej oblasti.

Gašaj uviedol, že pôvod prílb z Trhovišťa ostáva zatiaľ nejasný. Tvorili zrejme artikel obchodu dovážaný pravdepodobne pre najvyššiu spoločenskú elitu – vojenských náčelníkov. Nájdené prilby boli zjavne používané a opravované. No boli skôr symbolom statusu nositeľa, symbolom jeho postavenia a moci, ako skutočným ochranným výstrojom.

Ako Gajaš povedal, nález sa objavil v blízkosti starej krajinnej cesty, ktorá siaha nielen do stredoveku, ale možno až do praveku. „Prilby tohto typu, ktoré poznáme, sú z horských priechodov Álp, čo naznačuje, že to mohli byť obety venované nejakým božstvám, ktoré ochraňovali tieto horské priechody,“ vysvetlil.

Bádatelia uvažujú, že sa vyrábali v zbrojárskej dielni niekde v severnej časti Apeninského polostrova, odkiaľ sa horskými priechodmi dostali do Álp a následne do Karpatskej kotliny. Ako Gašaj spresnil, prilby pochádzajú z mladšej doby bronzovej a sú datované zhruba do roku 1200 pred naším letopočtom.

Nález, ktorý podľa odborného odhadu má hodnotu približne 60 000 eur, je zatiaľ majetkom štátu. Ako uviedol Pollák, múzeum v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom požiadali, aby sa nález začlenil do zbierok VSM.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR – František Iván
Zdroj: SITA, TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa