Pozvánky na víkend: Slávnosť v Dolnej Krupej, Indický festival aj Zvolenský jarmok

2018-09-20 16:00:00 |   |    | 

Blíži sa víkend a mnohí z nás premýšľajú, ako ho stráviť. Máme pre vás tri zaujímavé tipy, ktoré ponúkajú zážitky, aké bežne nezískate.



 

Indický festival, Bratislava

Indická hudba, kuchyňa, filozofia i história budú súčasťou nedeľnej akcie 1. Indický festival v Bratislave. Podujatie bude v nedeľu 23. septembra od 11:00 do 20:00 na Hviezdoslavovom námestí a organizujú ho pri príležitosti 35. výročia India klubu. Agentúru SITA o akcii informoval prezident India klubu Ladislav Volko.

Ako uviedol, kultúrna akcia má predstaviť Indiu ako krajinu bohatú nielen na hudbu, tanec a originálnu kuchyňu, ale aj filozofiu a starodávnu históriu. „Dnes už mnohí poznajú jógu a ayurvédu. Do slovenčiny máme preloženú zo sanskritu Bhagavad Gítú, z ktorej ukážky si budú môcť ľudia vypočuť,“ pripomínajú organizátori. So slovenskými umelcami predstavia i indických umelcov. Chýbať nebude hra na sitár i spievanie mantier, prehliadka indického odevu či workshopy pre deti i dospelých. K dispozícii bude aj maľovanie henou, päť bezplatných lekcií jógy, stánky s indickým tovarom i niekoľkých indických reštaurácii. Podrobné informácie o programe nájdu záujemcovia na adrese www.indiaklub.sk.

 

Zvolenský jarmok

Na námestí SNP sa bude tento víkend konať obľúbený Zvolenský jarmok. Počas neho na jeden deň sobotu 22. septembra sprístupnia vežu rímskokatolíckeho kostola svätej Alžbety. Ako agentúru SITA informovala referentka pre styk s verejnosťou na Mestskom úrade vo Zvolene Eva Ježovičová, v rámci Dňa otvorenej veže bude objekt záujemcom prístupný od 10:00 do 17:00 bezplatne. Samospráva chce vežu definitívne otvoriť na budúcu jar. Celoročnému sprístupneniu chýba ešte zrekonštruovať drevené schody. Po ukončení prác by vežu malo prevádzkovať mesto.

Počas uplynulých mesiacov prebehla na veži kostola rekonštrukcia 72 kamenných schodov, ktoré boli rokmi zdevastované. Na balkóne veže bola urobená nová podlaha a vymenené zábradlie, ktoré muselo byť z bezpečnostných dôvodov zvýšené. „Rekonštrukcia schodov bola nákladná záležitosť, museli sme vymieňať železné nosné konštrukcie všetkých schodov, pretože samotný materiál bol veľmi popraskaný,“ uviedol Ján Čierny, ktorý od začiatku bojoval za sprístupnenie veže. Tento projekt finančným príspevkom 40-tisíc eur podporilo mesto, lebo vo veži videlo potenciál pre cestovný ruch.

Veža turistom prvýkrát sprístupnili počas Dní európskeho kultúrneho dedičstva v roku 2016. Vtedy mala vyhliadka veľký úspech. Tento rok vežu tesne pred dokončením opäť sprístupnia verejnosti. „Radi by sme prezentovali, čo sa všetko vo veži urobilo a tiež opäť potešili ľudí nádherným výhľadom na mesto,“ dodal Čierny. „Pre nás má táto veža veľký význam, lebo výhľad na celý Zvolen je výnimočný zážitok. Podobné vyhliadky fungujú aj v iných mestách,“ doplnila primátorka Lenka Balkovičová.

 

Dní európskeho kultúrneho dedičstva v Dolnej Krupej

Máloktoré miesto v sebe skrýva toľko tajomnej romantiky, ako kaštieľ v Dolnej Krupej. Jeho história je popretkávaná silnými príbehmi, spája sa však aj s výrobou svetovo oceňovanej medoviny. V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva svojim návštevníkom ponúkne omnoho viac, ako zvyčajne. V piatok 21. septembra o 17.00 h. začína v Hudobnom múzeu komentovaná prehliadka, ktorá fanúšikov histórie prevedie priľahlým parkom plným vzácnych detailov, samotným prekrásnou hudbou nasiaknutým kaštieľom a v prípade dobrého počasia tiež ochutnávkou medoviny z firmy APIMED v tajuplnej jaskyni Grotta.

Hostia sa môžu tešiť aj na koncert gitarového dua Ľudovíta Konečného a Vladimíra Machalu z Trnavy. Slovenské národné múzeum – Hudobné múzeum navyše sprístupní hosťom výstavu s príznačným názvom ... a nazvali ju Dobro. Nielen milovníci histórie hudby si tam určite prídu na svoje.

Prvú rezofonickú gitaru na svete pod názvom Tricone a neskoršie aj jej slávny drevený model so slovenským menom Dobro skonštruovali v 20. rokoch minulého storočia v Spojených štátoch slovenskí rodáci, ktorí celé detstvo prežili v Dolnej Krupej. A práve tu môžete vypočuť príbeh histórie jej vzniku,“ pozýva na výstavu Alena Krátka, kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea – Hudobného múzea.

Drevený model rezofonickej gitary Jána a Rudolfa Dopjerovcov je dnes považovaný za americký ľudový hudobný nástroj, ktorý je súčasťou amerického kultúrneho dedičstva. V posledných rokoch si vďaka svojmu výnimočnému zvuku opäť našla cestu k súčasným hudobníkom, a to najmä na country, bluegrassovej a bluesovej scéne.

Kaštieľ sa s hudbou prepája naozaj na mnohých úrovniach. V minulosti ho často navštevoval napríklad aj slávny Ludwig van Beethoven. Vo svete sa však preslávila aj samotná obec Dolná Krupá. Pred mnohými rokmi dostala prívlastok dedina ruží, a to vďaka ružovej grófke, Márii Henriete Chotekovej, ktorá bola vášnivá pestovateľka týchto nádherných kvetov.

Na počesť ružovej grófky vznikla aj špecialita medovinárstva APIMED. Ružová medovina pochádza z lupeňov ruže vyšľachtenej pre kaštieľ v roku 2013, ktorá dostala meno Ružová grófka Mária Henrieta. Niet krajšieho spôsobu pripomenutia Dní európskeho kultúrneho dedičstva ako obdivovaním slovenskej gitary, ktorú poznajú všade vo svete a prípitkom s trnavskou medovinou vyrobenou na Slovensku,“ dodáva Alena Krátka.

Ak by ste však návštevu Dolnej Krupej v tomto termíne nestihli, kaštieľ ružovej grófky môžete navštíviť aj vďaka výletu Tajomstvo ružovej grófky počas októbrových a novembrových termínov. Viac sa dozviete tu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Trnava Tourism, TASR, TASR/AP
Zdroj: SITA, ts, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa