V Karlových Varoch ocenili najlepšie cestovateľské filmy, boli sme pri tom

2018-10-08 15:00:00 |   |    | 

Tourfilm je najstarším medzinárodným filmovým festivalom s cestovateľskou tematikou na svete. Koná sa už od roku 1967 a jeho poslaním je uviesť a oceniť dokumentárne a propagačné filmy a posty, ktoré prispievajú k rozvoju cestovného ruchu. Tento rok bola v rámci osláv 100. výročia založenia Československa partnerskou krajinou festivalu Slovenská republika. A reprezentovalo nás na ňom skutočne to najlepšie.



 

Medzinárodný filmový festival turistických filmov Tourfilm je najstarším a zároveň jedným z najvýznamnejších festivalov, kde odborná porota oceňuje najlepšie oficiálne prezentačné videá, ale aj amatérske blogy súvisiace s cestovaním.

Prvý Tourfilm sa konal v roku 1967 v Špindlerovom Mlyne, kvôli nedostatočnej kapacite ho však organzátori o sedem rokov neskôr presunuli do slávneho kúpeľného mesta Karlovy Vary. Tam sa cez víkend konal aj tohtoročný 51. ročník, ktorý si pripomínal sté výročie česko-slovenskej vzájomnosti a jeho partnerskou krajinou bolo Slovensko.

Tvárou a hlavnou hviezdou festivalu bola herečka Zuzana Kronerová a na besede sa mohli návštevníci festivalu okrem nej stretnúť aj so slávnym slovenským fotografom Robertom Vanom či s režisérom a cestovateľom Pavlom Barabášom, ktorý bol tiež členom poroty. Slávnostné odovzdávanie cien v Grandhoteli Pupp otvorilo vystúpenie fujaristu a hudobným hosťom večera bola speváčka Emma Drobná. Celý festival uzavrel skvelý koncert Mira Žbirku, ktorý sa stretol s obrovským nadšením publika.

Medzi najväčšie domáce hviezdy patril cestovateľ Miloslav Stingl, rybár Jakub Vágner či herec Martin Dejdar. Najdôležitejšie však samozrejme boli súťažné snímky, ktorých sa tento rok prihlásilo až 427. Jednou zo 64 zúčastnených krajín bolo aj Slovensko, ktoré zasupovalo 19 diel. Región Košice napríklad poslal do súťaže promospot Slovenský raj - SKROTENÁ DIVOČINA.

V každej kategórii (promo spoty do 3 minút a nad 3 minúty, dokumentárne filmy a amatérske filmy či vlogy) boli udelené neštatutárne ceny Mesta Karlovy Vary a Karlovarského kraja a štatutárne ceny, kde o jednej hlavnej cene a dvoch čestných uznaniach rozhodovala medzinárodná porota na čele s filmárom prof. Martinom Štollom. Tá rozhodla aj o udelení ceny Grand Prix.

Tohtoročná kolekcia bola veľmi vyvážená po všetkých stránkach. Čo na prvý pohľad upútalo našu pozornosť, bol väčší podiel neeurópskych tvorcov a producentov, čo okrem iného svedčí aj o prestíži festivalu. Na druhý pohľad upútala vysoká technická úroveň prihlásených snímok do kategórie ´vlogov´ a neprofesionálnej tvorby, ktorá častokrát dostahovalo úplne porovnateľné výsledky ako diela v ostatných kategóriách,“ povedal Štoll.

Víťazom Grand Prix festivalu Tourfilm sa tento rok stal španielsky film režiséra Romána Parrada „The Route of Fate“ (Cesta osudu), ktorý podľa poroty brilantným spôsobom pracuje s hudbou, náročnými aranžmánmi, s emóciami i príbehom. Popri tom všetkom dokáže prezentovať cieľovú destináciu aj nadchnúť pre návštevu Katalánska.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Tourfilm, ako
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa