Odštartoval najdlhší komerčný let na svete, trvá takmer 19 hodín

2018-10-12 12:00:00 |   |    | 

Prelom v dejinách leteckej dopravy. Singapurské aerolínie včera obnovili najdlhší priamy komerčný let na svete, medzi Singapurom a New Yorkom, ktorý meria vyše 16.600 kilometrov. Let SQ22 odštartoval o 23.37 miestneho času so 150 pasažiermi a 17-člennou posádkou na palube. Let trvá takmer 19 hodín a realizuje sa na lietadlách typu Airbus A350-900ULR.



 

Trasa letu zo singapurského letiska Changi na Medzinárodné letisko slobody Newark závisí podľa britského denníka Independent na poveternostných podmienkach. Severopacifická cesta vedie ponad Tichý oceán východne od Singapuru, Polárna križuje Rusko a Atlantická sa využíva len smerom z New Yorku do Singapuru. Linka bude premávať trikrát do týždňa, neskôr bude táto služba každodenná. Linka pritom fungovala už v rokoch 2004-13, spoločnosť ju však vtedy zrušila pre príliš vysoké náklady. Cestujúci zo Singapuru do New Yorku preto museli doteraz prestupovať vo Frankfurte.

To je však už minulosťou. Špeciálna verzia Airbusu A350-900 s označením ULR (Ultra Long Range) totiž vydrží vo vzduchu vyše 20 hodín. Pôvodný počet sedadiel 253 pri nej zredukovali na 163 (69 biznisových a 94 prémiových ekonomických). Linka neposkytuje bežnú ekonomickú triedu. Biznisové sedadlá sa nachádzajú v zadnej časti lietadla a všetky sa dajú upraviť do polohy na spanie. Aj prémiové ekonomické sedadlá sú veľmi pohodlné – cestujúci majú k dispozícii priestor s dĺžkou až 96,5 centimetra (vzdialenosť medzi zadnými opierkami dvoch za sebou idúcich sedadiel).

Lietadlo má tiež vyšší strop, väčšie okná a sofistikované osvetlenie, čo prispieva k minimalizovaniu únavy a pásmovej choroby pasažierov. Špeciálne technológie zabezpečujú aj nižšiu hlučnosť a vyššiu koncentráciu kyslíka a vlhkosť vzduchu.

Cestujúci v biznisovej triede budú mať v cene letenky zahrnutý nárok na dve jedlá a možnosť zvoliť si čas ich podávania, ako aj občerstvenie a posteľ. Pasažieri v prémiovej ekonomickej triede dostanú tri jedlá vo fixne stanovenom čase a občerstvenie. Singapurské aerolínie štandardne svojim klientom ponúkajú napríklad steak, homára či burger. Pre túto linku však pripravili aj špeciálne „wellness menu“ s jedlami, ktoré sú vhodné pre tak dlhý čas bez pohybu. Podľa denníka Independent toto menu zahŕňa  krevetový koktejl, bio kura a cestoviny so zeleninou.

Báť sa netreba ani nudy, počas letu majú pasažieri k dispozícii telefónne a Wi-Fi pripojenie a vybrať si môžu aj z filmov a televíznych programov v celkovej dĺžke až 1200 hodín. Tento výlet však nie je lacný, cena spiatočnej letenky v prémiovej ekonomickej triede sa začína na sume 1400 eur, za biznis triedu zaplatíte trikrát viac. Podobné ceny sa očakávajú aj pri linke do Los Angeles, ktorú Singapurské aerolínie plánujú otvoriť už v novembri.

Airbus A350-900ULR má najväčšiu kapacitu pre ultradlhé lety vďaka modifikovanému systému, ktorý spaľuje o 25 percent menej paliva a dokáže zostať vo vzduchu až 20 hodín.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Airbus, Singapore Airlines, SITA/AP
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa