Sýria opäť ožíva, v Damasku po šiestich rokoch otvorili časť Národného múzea

2018-11-04 12:00:00 |   |    | 

Národné múzeum v sýrskom hlavnom meste Damask v nedeľu po prvý raz po šiestich rokoch otvorili pre verejnosť. Sprístupnené je však zatiaľ iba jedno krídlo, kde sú vystavené exponáty z najstarších dejín Sýrie - od prehistórie po islamskú éru, informuje tlačová agentúra Reuters.



Múzeum, nachádzajúce sa v centrálnej časti metropoly, uzavreli rok po vypuknutí krvavej občianskej vojny so zámerom ochrániť jeho rozsiahle vzácne zbierky. K opätovnému otvoreniu múzea došlo iba niekoľko mesiacov po tom, ako vládne sily znovu získali kontrolu nad všetkými povstaleckými oblasťami v okolí Damasku.

Vedenie múzea - jedného z najvýznamnejších na Blízkom východe - uchovávalo od roku 2012 vyše 300.000 artefaktov a tisícky rukopisov z celej krajiny na tajných miestach pred požiarom, ostreľovaním a záplavami.

Damascus National Museum Stony Doors.jpg
By Schumeru - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Osud starovekého kultúrneho dedičstva Sýrie visel na vlásku po prevažnú dobu trvania konfliktu; boje vypukli aj vo veľkých mestách ako Aleppo či Palmýra, kde sa nachádzajú zvyšky antického mesta. Mnoho významných archeologických lokalít a muzeálnych inštitúcií padlo do rúk ikonoklastických džihádistov.

Opätovné otvorenie Národného múzea v Damasku je znakom úsilia sýrskej vlády zaviesť v hlavnom meste normálny stav po sérii víťazstiev, ktoré sýrska armáda s podporou Ruska dosiahla od roku 2015 nad extrémistami a "umiernenými" povstalcami. Skončilo sa tým i ohrozenie vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Wikimedia
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa