Pred rokom čerti rozdelili celé Slovensko, teraz v tichosti ovládli Trenčín

2018-11-05 00:00:01 |   |    | 

V polovici decembra 2017 sa v Piešťanoch konalo podujatie, ktoré vyvolalo obrovské vášne. Petíciu proti, petíciu za a rokovanie poslancov mestského zastupiteľstva si vyžiadal krampus - pochod čertov. Tento rok ich Slováci privítali oveľa priateľskejšie. Na Trenčiansky hrad zavítala v sobotu podvečer viac ako tisícka ľudí, aby zákutia dominanty Trenčína spoznávali práve spolu s pekelnými tvormi zo skupiny Krampus.



 

"Dnešná prehliadka bola iná v tom, že nešlo o vymyslené príbehy alebo postavy, ale skôr o prezentáciu zvykov z alpských krajín. My máme Mikuláša, ale oni majú nielen Mikuláša, ale aj čerta, takzvaného Krampusa, ktorý trestá zlé deti. Radi by sme túto ich tradíciu priblížili aj na Slovensku," načrtol riaditeľ Trenčianskeho múzea Peter Martinisko.

Na návštevníkov podľa neho čakalo v areáli hradu osem stanovíšť vrátane podzemia delovej bašty, hladomorne či Jeremiášovej bašty, teda objektov, ktoré nie sú bežne prístupné počas roka. "Tam na nich čakali naši kamaráti krampusáci, tí im ukázali kostýmy a zvyky, ktoré sprevádzajú pochody čertov," doplnil s tým, že prehliadka hradu s Krampusom bola aj strašidelná, výkriky bolo totiž počuť nielen od detí, ale i dospelých.

Záujem ľudí o netradičnú prehliadku hradnými priestormi s čertmi podľa riaditeľa prekonal všetky očakávania zamestnancov múzea, len v priebehu prvých niekoľkých desiatok minút na hrad zavítalo 500 až 600 ľudí.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa