Bezprecedentný krok: Severná aj Južná Kórea spoločne požiadali o zápis do zoznamu UNESCO

2018-11-27 16:00:00 |   |    | 

Výbor Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) rozhodol v pondelok o zaradení tradičného kórejského zápasenia do zoznamu svetového nehmotného dedičstva. Príslušnú žiadosť spoločne podali Severná a Južná Kórea, informovala agentúra AFP.



"Tento zápis, vykonaný na základe spoločnej žiadosti, predstavuje historický prvý krok na ceste k zmiereniu medzi oboma Kóreami," uviedla pri tejto príležitosti generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová. Fakt, že obe krajiny podali žiadosť spoločne, označila za "bezprecedentný" krok.

Severná a Južná Kórea pôvodne požiadali o zaradenie tradičného kórejského zápasenia do zoznamu svetového nehmotného dedičstva osobitne. Neskôr sa však - na podnet šéfky UNESCO - rozhodli podať spoločnú žiadosť, čo sa predtým ešte nikdy nestalo.

Stalo sa tak v kontexte bezprecedentného otepľovania vzťahov medzi oboma Kóreami, ktoré sú od čias kórejskej vojny (1950-53) stále oficiálne vo vojnovom stave.

Kórejské zápasenie, známe pod názvom "ssirum", sa už stáročia praktizuje na tradičných ľudových slávnostiach v oboch častiach Kórejského polostrova. V niektorých aspektoch sa ponáša na japonské sumo, vysvetľuje agentúra AFP.  

Výbor UNESCO pre ochranu svetového nehmotného dedičstva v súčasnosti zasadá na  ostrove Maurícius v Indickom oceáne. O zaradení nových položiek do príslušného zoznamu bude rozhodovať až do 1. decembra.

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: TASR - Martin Baumann
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa