Poznáme najlepšie obnovené pamiatky na Slovensku za rok 2017

2018-11-30 08:00:00 |   |    | 

V priestoroch Dvorany Ministerstva kultúry SR v Bratislave sa včera konalo slávnostné vyhlásenie výsledkov 13. ročníka súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2017. Úlohou odbornej komisie bolo posúdiť komplexnú úroveň obnovy alebo reštaurovania prihlásených pamiatok. Na základe hlasovania získali ocenenie štyri víťazné pamiatky, ktorých majiteľom odovzdala ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková bronzovú sochu Fénixa. Rezort popri hlavnej cene udelil štyri čestné uznania.



 

Ocenené kultúrne pamiatky

Titul Kultúrna pamiatka roka 2017 získalo občianskej združenie Vyšehrad za obnovu drevenej zrubovej zvonice, ktorá sa nachádza vo Vyšehradnom, miestnej časti obce Nitrianske Pravno. Stavba pochádza zo začiatku 19. storočia a jedinečná je aj tým, že sa ju podarilo zachovať v takmer nenarušenej podobe. O jej záchranu sa pričinilo aj vedenie obce Nitrianske Pravno a Hornonitrianske múzeum v Prievidzi.

Sochu Fénixa si odniesla aj Židovská náboženská obec Žilina, ktorá sa v úzkej spolupráci s občianskym združením Truc sphérique pričinila o obnovu Behrensovej synagógy v Žiline. Modernistickú neologickú synagógu, postavenú v rokoch 1928 - 1931, navrhol nemecký architekt Peter Behrens. Vďaka záchrane pamiatky vznikol v meste nový priestor na kultúrne podujatia a komunitné aktivity - Nová synagóga.

Ďalším oceneným subjektom je OZ Katarínka za rekonštrukciu veže Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej neďaleko obce Dechtice v Trnavskom kraji. Veža je od vlaňajšieho leta sprístupnená verejnosti. Vďaka dlhoročnej vytrvalej práci množstva dobrovoľníkov sa „Katarínka“, ako sa zvykne ľudovo nazývať objekt starobylého kostola a kláštora, premenila na obľúbené miesto pre stretnutia, výlety turistov a oddych.

Ocenenie si vyslúžila aj komplexná obnova areálu kúrie v Koniarovciach v okrese Topoľčany. Vznikla ako súkromná iniciatíva rodiny Zerdahelyi, ktorej cieľom bolo prinavrátiť pôvodný charakter objektu kúrie, priľahlým hospodárskym objektom a historickej okrasnej záhrade. Pôvodnú kúriu nechal v 18. storočí postaviť rod Batthyány de Geresgál. Po tom, čo bola v roku 1825 zasiahnutá požiarom, bol v jej areáli postavený úplne nový objekt v štýle neoklasicizmu, ktorý sa približne v polovici 19. storočia na pokyn vtedajšieho vlastníka, Adolfa von Hohenstögha, spojil do jedného celku s pôvodnou stavbou.

 

Držitelia čestného uznania

Čestné uznanie v súťaži bola odovzdané kňazovi Petrovi Repovi za rekonštrukciu Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej v Handlovej, ktorý je dominantou tamojšieho námestia s výškou veže takmer 45 metrov.

Držiteľom čestného uznania je tiež Justína Pálková, starostka obce Veľké Vozokany, za opravu kultúrnej pamiatky – Veľkovozokanského leva z 19. storočia, ktorý pripomína víťazstvo nad Turkami v roku 1652.

Diplom s uznaním dostal tiež investor Jaroslav Kachlík za komplexnú rekonštrukciu Eszterháziovského kaštieľa v Bernolákove, ktorý patrí k najvýznamnejším barokovým dielam svojho druhu na Slovensku.

Nositeľom čestného ocenia sa stal tiež aktivista Marek Sobola za výnimočnú realizáciu projektu obnovy  neskorobarokovej sochy Sv. Jána Nepomuckého v obci Divina, ktorá sa nachádza v Žilinskom kraji.

Spoločnosť SPP, ktorá je spoločne s Nadáciou SPP hlavným partnerom súťaže, okrem toho spustila verejné hlasovanie na sociálnej sieti. Z výsledkov vyplynulo, že cenu verejnosti a sošku LIKE, s celkovým počtom hlasov 2365, získala obnova veže Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej neďaleko obce Dechtice.

Súťaž Fénix - Kultúrna pamiatka roka vyhlasuje Ministerstvo kultúry SR, SPP a Nadácia SPP. Jej hlavným cieľom je podporovať zodpovedný prístup vlastníkov národných kultúrnych pamiatok, rovnako aj  zástupcov miest a obcí k ochrane kultúrneho dedičstva Slovenska. Proces hodnotenia nominovaných pamiatok pritom zohľadňuje nielen samotný výsledok reštaurátorských prác, ale komplexnú prípravu v oblasti výskumu, dokumentácie a plánu na zabezpečenie ochrany pamiatok v budúcnosti. Snahu vdýchnuť pamiatkam nový život, umožniť im vstať z popola, symbolizuje socha bájneho vtáka Fénixa.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa