Počas víkendu bude možné vidieť meteory i Vianočnú kométu

2018-12-14 16:00:00 |   |    | 

Končiaci sa rok 2018 bude i v znamení dvoch významných astronomických úkazov. V najbližších dňoch bude viditeľné množstvo meteorov, jasne a bez ďalekohľadu bude vidno aj kométu.



"Od 4. decembra je v aktivite meteorický roj Geminidy, maximum tejto činnosti nastane v piatok 14. decembra," konkretizoval Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov (SZA). Význam súčasnej aktivity a možnosti pre pozorovateľov podľa jeho slov ešte znásobuje fakt, že aktivita roja Geminidy bude v nasledujúcich rokoch a desaťročiach slabnúť, pričom koncom roka takmer úplne zanikne. Záujemcom o pozorovanie radí, aby si vybrali ideálne miesto a čas. "Je potrebné si vybrať miesto, kde nebude rušiť svetelné znečistenie. Súhvezdie Blížencov je nad obzorom počas celej noci, no najlepšie podmienky na pozorovanie meteorov nastanú až v druhej polovici noci po západe Mesiaca, ktorý oblohu presvetľuje," konkretizoval.

Ideálnym dňom pre pozorovanie tzv. Vianočnej kométy bude zasa okolo nedele 16. decembra, keď bude k Zemi kométa najbližšie. "Spomínaného 16. decembra sa k nám priblíži len na 11,6 milióna kilometrov. Aj keď je to z astronomického hľadiska vzdialenosť malá, zrážka so Zemou nehrozí," uistil astronóm. Vizuálny zážitok podporí i jasnosť kométy. "Na tmavej oblohe ju uvidíme aj bez ďalekohľadu ako malý hmlistý obláčik v súhvezdí Býka, len niekoľko stupňov pod známou hviezdokopou Plejády (Kuriatka). V plnej kráse nám ju však ukáže až triéder alebo malý ďalekohľad," vysvetlil Rapavý.

Odrádza však od predstavy, že sa objaví "tradičná kométa s chvostom". "Chvosty komét smerujú vždy od Slnka, no tentoraz, keďže je kométa na opačnej strane oblohy ako Slnko, viditeľný nebude. Bude sa nám javiť ako malá hmlovinka s výraznejším centrálnym zjasnením. Jej zdanlivý uhlový priemer na oblohe je asi pol stupňa, teda ako Mesiac v splne," dodal astronóm. Kométu však bude podľa jeho slov možné bez väčších problémov vyfotografovať. "Na hviezdnom pozadí ju ľahko zidentifikujeme, nakoľko bude zelenkastá. Táto typická farba kométy je spôsobená dvojatómovými molekulami uhlíka C2, ktoré vyžarujú v zelenej oblasti spektra," ozrejmil Rapavý.

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa