To najlepšie zo Silvestra: Svet privítal nový rok veľkolepými oslavami (FOTO a VIDEO)

2019-01-01 12:11:40 |   |    | 

Veľkolepými ohňostrojmi a svetelnými šou privítali ľudia po celom svete nový rok 2019. Už tradične na seba najväčšiu pozornosť strhlo austrálske Sydney, zahanbiť sa ale nenechali ani iné svetové metropoly.



 

BRATISLAVA

Niekoľkominútovým ohňostrojom na Dunaji spojeným so svetelnou a hudobnou šou privítali tisícky návštevníkov hlavného mesta nový rok 2019. Polnočný ohňostroj odpálili z plavidla uprostred rieky Dunaj s hudobnou kulisou na motívy slávneho valčíka Johana Straussa Na krásnom modrom Dunaji. Posledné minúty starého roka odrátavala nadrozmerná časomiera na Námestí Ľudovíta Štúra. Centrálnou zónou silvestrovských osláv v Bratislave bolo Námestie Ľudovíta Štúra, Hviezdoslavovo námestie a Rázusovo nábrežie. Silvestrovské oslavy v meste sa začali už krátko po 22. hodine a diskotéka na námestí pod holým nebom trvala až do zhruba 2. hodiny po polnoci.

 

BERLÍN, NEMECKO

V Berlíne sa centrálne oslavy tradične konali na širokom bulvári vedúcom k Brandenburskej bráne. Zúčastnili sa na nich desaťtisíce ľudí aj zo zahraničia a pred vstupmi do vyhradenej zóny sa aj kvôli bezpečnostným opatreniam tvorili dlhé rady. Poldruha hodiny pred polnocou bola zóna zaplnená do takej miery, že vstupy do nej museli byť zatvorené, uviedla agentúra DPA. Silvestrovské oslavy sa tento rok zaobišli v Berlíne a v iných nemeckých mestách bez závažnejších incidentov.

 

LONDÝN, ANGLICKO

Oslavy príchodu nového roka prilákali do britskej metropoly Londýn niekoľko stotisíc ľudí. Tamojší ohňostroj bol podľa DPA najväčším v Európe, keďže sa naň spotrebovalo osem ton pyrotechniky. Oslavy, ktoré londýnsky starosta Sadiq Khan vzhľadom na blížiaci sa brexit venoval všetkým občanom krajín Európskej únie žijúcim v hlavnom meste Británie, vyvrcholili hitom Beatles "All You Need Is Love".

 

EDINBURG, ŠKÓTSKO

 

PARÍŽ, FRANCÚZSKO

 

RÍM, TALIANSKO

Hoci v Ríme sú delobuchy oficiálne zakázané, ohlušujúci rachot v centre talianskej metropoly svedčil o inom. Väčšina ľudí sa zabávala na veľkej párty v parku Circus Maximus, kde malo vystúpiť okolo 1000 umelcov.

 

LISABON, PORTUGALSKO

 

ATÉNY, GRÉCKO

Gréci, zápasiaci už niekoľko rokov s finančnou krízou, privítali rok 2019 takisto ohňostrojmi - jeden ožiaril aj Akropolu, symbol metropoly Atény, kde oslavujúcich kropil hustý dážď. Grécky premiér Alexis Tsipras predtým v novoročnom príhovore vyjadril nádej, že jeho krajania zažijú v novom roku lepšie časy. "Rok 2019 bude rokom znovuzrodenia našej vlasti," povedal Tsipras.

 

MOSKVA, RUSKO

Novoročné oslavy v Moskve skalilo nešťastie v ruskom meste Magnitogorsk, kde sa v pondelok ráno po výbuchu plynu čiastočne zrútil desaťposchodový bytový dom. Z trosiek sa podľa agentúry RIA Novosti zatiaľ podarilo vytiahnuť telá siedmich obetí, ďalších 35 ľudí zostáva nezvestných. Záchranné práce sťažuje aj silný mráz dosahujúci mínus 27 stupňov Celzia.

 

VILNIUS, LITVA

 

NEW YORK, USA

Približne milión ľudí počítal posledné sekundy roka 2018 na upršanom námestí Times Square v New Yorku, kde oslavujúci sledovali tradičné spúšťanie tzv. krištáľovej časovej gule, ohlasujúce začiatok roka 2019, po ktorom sa na dav zosypali konfety a oblohu osvetlil ohňostroj. Počas nasledujúcich búrlivých osláv už tiež tradične zazneli piesne Auld Lang Syne a New York, New York. Súčasťou slávnostného podujatia boli aj vystúpenia hudobných hviezd ako Christina Aguilerová, Snoop Dogg, New Kids On The Block či Bebe Rexha, ktorá tesne pred polnocou zaspievala skladbu Imagine Johna Lennona, uviedla agentúra DPA.

 

LAS VEGAS, USA

 

RIO DE JANEIRO, BRAZÍLIA

 

SYDNEY, AUSTRÁLIA

Viac než milión ľudí oslavujúcich príchod nového roka zaplnilo v pondelok okolie prístavu v austrálskom Sydney, odkiaľ sledovali veľkolepý ohňostroj s hudobným sprievodom. Verejnosť sa nenechala odradiť ani večernou búrkou, ktorá nakoniec ustúpila v dostatočnom predstihu pred polnočným predstavením, informovala tlačová agentúra DPA. Zábery ohňostroja na svetoznámom moste Harbour Bridge a v jeho okolí boli prenášané do celého sveta. Celkovo sa pri ňom spotrebovalo 8,5 tony pyrotechniky - o 500 kilogramov viac než minule - v hodnote šiestich miliónov austrálskych dolárov (3,7 milióna eur). V súlade s prísľubom starostu Clovera Moora tak prekonal všetky doterajšie ohňostroje v tejto východoaustrálskej metropole. Explózie trvali 12 minút a oproti tým vlaňajším vytvárali nové farby a tvary vrátane zobrazení srdca či usmievavej tváre. Súčasťou hudobného sprievodu bola pocta americkej soulovej speváčke Arethe Franklinovej, ktorá zomrela v auguste 2018.

 

AUCKLAND, NOVÝ ZÉLAND

 

PCHJONGJANG, SEVERNÁ KÓREA

 

SOUL, JUŽNÁ KÓREA

 

KUALA LUMPUR, MALAJZIA

 

HONGKONG

 

Ako poslední privítajú rok 2019 obyvatelia ostrova Tutuila, ktorý je súčasťou súostrovia Americká Samoa. Ešte o hodinu neskôr nastane nový rok na Bakerovom ostrove a Howlandovom ostrove v Pacifiku, ktoré sú však neobývané.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, TASR/AP, SITA/AP
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa