V slávnej vile Tugendhat vystavia kostýmy z nového filmu o jej obyvateľoch

2019-01-23 16:00:00 |   |    | 

Film Sklenená izba, ktorý bol natočený podľa slávneho románu britského spisovateľa Simona Mawera, inšpirovaného dramatickými udalosťami 20. storočia a zrodom architektonického skvostu - brnianskej vily Tugendhat, prestavuje plagát. Uvedenie filmu sprevádza zároveň výstava filmových kostýmov Kataríny Štrbovej Bielikovej, ktorá bude umiestnená v priestoroch vily Tugendhat v Brne od 30. januára do 11. marca.




Katarína Štrbová Bieliková navrhla a vytvorila k filmu, ktorý sa odohráva v pomerne veľkom časovom úseku, 90 pôvodných kostýmov. V ikonickej vile bude vystavená dvadsiatka vybraných. "Vytvoriť kostýmy k filmu Sklenená izba, odohrávajúcom sa v rozpätí takmer štyridsiatich rokov, bola pre mňa, ako kostýmovú výtvarníčku, úloha snov," hovorí kostýmová výtvarníčka a dodáva: "Vlastne to bolo hneď niekoľko snov: zachytiť v kostýmoch plynutie času, príbehy postáv, sledovať premeny nálad, dejové vrcholy a prepady, chvíle šťastia i veľkého trápenia. Zobraziť spoločenské zmeny, striedanie módy, či spôsob obliekania. Kostýmom a maskou vyjadriť, ako hrdinky starnú, čo strácajú a čo si uchovávajú na svojom vzhľade."

Výstava by mala byť malou ukážkou procesu tvorby kostýmov, ktorý predchádza momentu, kým si divák sadne do kina a nechá na seba pôsobiť výsledok. "Po prečítaní scenára viedla moja prvá cesta do vily Tugendhat. Tu, uprostred tej nádhery, kde človek nevníma, že dom tu stojí už 90 rokov, som pocítila, že aj v kostýmoch, ktoré budem navrhovať, by som sa mala pokúsiť o nadčasovosť. Ako ale spojiť potrebu zobraziť plynutie času a zároveň nadčasovosť? Mojím riešením bola štylizácia, ktorá kladie dôraz dialóg so súčasným divákom, používa moderný jazyk a zodpovedajúce dobové siluety, nerekonštruuje detaily a nekladie si za cieľ byť striktne historicky presná," poodhaľuje proces tvorby Štrbová Bieliková, popredná kostýmová výtvarníčka, ktorá navrhla a vytvorila kostýmy k viac ako tridsiatim českým a slovenským celovečerným filmom, a tiež k niekoľkým televíznym seriálom. Bola päťkrát nominovaná na Českého leva a svoju nomináciu na zisk tohto ocenenia za najlepšie kostýmy premenila pri filme Masaryk. Je tiež držiteľkou troch národných cien Slnko v sieti za najlepšie kostýmy k snímkam Líbanky, Masaryk a Křižáček.

Film režiséra Juliusa Ševčíka bude mať distribučnú premiéru 14. marca. V hlavných úlohách sa predstavia zahraničné i domáce hviezdy ako Carice van Houten, Hanna Alström či Claes Bang, Alexandra Borbély, Roland Moller, Karel Roden, Martin Hofmann, Karel Dobrý, Zuzana Fialová alebo Vladimír Polívka.

Najkrajšie dielo modernej architektúry: Spoznajte tajomstvá vily Tugendhat

 

Plagát, ktorý vytvoril Jan Poukar, zobrazuje hlavné predstaviteľky filmu Carice van Houten a Hannu Alström. Za nimi je preslávená onyxová stena ako symbol Sklenenej izby. Rovnomenný román Simona Mawera sa stal svetovým bestsellerom, bol preložený do desiatok jazykov a nominovaný na prestížne literárne ocenenie The Man Booker Prize.

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa