Cestovateľské hity Slovákov: Spojené štáty na čele s New Yorkom a letenky za babku

2019-02-04 08:00:00 |   |    | 

Slováci čoraz viac prihliadajú na kvalitu služieb a zákazníckych servisov cestovných kancelárií pred samotnou cenou dovoleniek a skokanom roka leteckých destinácií sa stali Spojené štáty na čele s New York City. Vyplýva to z dát a štatistík roka 2018 i výsledkov exkluzívneho prieskumu verejnej mienky pre rok 2019, ktoré zverejnil najväčší slovenský predajca leteniek, dovoleniek a víkendových pobytov.



 

Najväčšia slovenská cestovná kancelária, ktorá je zároveň najväčším predajcom leteniek na slovenskom trhu a prevádzkovateľom portálu Pelikan.sk počas januára uskutočnila prieskum verejnej mienky s názvom Slovenský cestovateľ 2019, ktorého sa zúčastnilo 2081 respondentov. Keďže výsledky spojila so svojimi štatistikami za rok 2018, dozvedeli sme sa aj to, že slovenskí dovolenkári čoraz častejšie dbajú na kvalitu než cenu a že v minulom roku oveľa viac lietali najmä do USA.

 

Letenka do Ameriky aj za 200 eur

Z interných štatistík portálu Pelikan.sk vyplýva, že Spojené štáty v uplynulých 12 mesiacoch navštívilo takmer o 43 percent viac ľudí ako v roku 2017, pričom celkový predaj leteniek medziročne rástol pomalšie - o necelých 13 percent. Severná Amerika sa tak v obľube kontinentov slovenských cestovateľov dostala už na druhé miesto, kde po rokoch vystriedala Áziu. Aj keď štatistikám v roku 2018 neohrozene dominovali európske destinácie, podiel Kanady, Mexika a predovšetkým USA predstavoval takmer 10 percent zo všetkých predaných leteniek spoločnosti Pelikán.

Rastúci dopyt po letenkách do Ameriky má za následok najmä ich dlhodobo klesajúca cena. Netreba však zabúdať ani na zvyšujúcu sa kúpyschopnosť slovenského obyvateľstva či čoraz kvalitnejšie letecké prepojenie nášho regiónu s USA,“ vysvetlila Tatiana Ondrejková, CEO cestovnej kancelárie Pelikán.

Zároveň dodala, že v minulosti určite pomohlo aj zrušenie vízovej povinnosti pre našich turistov a v súčasnosti ich motivuje najmä cenová politika takzvaných tradičných leteckých spoločností, ktoré v uplynulom roku umožnili prakticky do všetkých destinácií v Spojených štátoch kúpu leteniek aj bez veľkej podpalubnej batožiny, čím výrazne stlačili ich cenu. Neraz aj na úroveň 200 eur za spiatočnú cestu. K nim sa navyše pridali nové linky takzvaných nízkonákladových letecký dopravcov.

 

Dobrý servis je viac než dobrá cena

Ďalším veľmi zaujímavým zistením je, že Slováci si pri ponuke cestovných kancelárií najviac potrpia na kvalitu zákazníckeho servisu, ktorý Pelikán poskytuje na každom zo svojich šiestich európskych trhov v miestnom jazyku, čo vie jeho klientom ušetriť množstvo času, financií i problémov. „Tiež platí, že i keď sme dlhodobo považovaní za národ, ktorý pri oddychu vyhľadáva čo najlacnejšie možné alternatívy, ukázalo sa, že pre našich dovolenkárov už existuje aj dôležitejšie kritérium než cena zájazdu,“ ozrejmil Jozef Rybár, PR Manager spoločnosti Pelikán.

Zdôraznil, že kvalita zákazníckeho servisu v dotazníkovom hodnotení získala celkové skóre až 9,27 bodu z možných 10, zatiaľ čo najnižšia cena len 8,19. „Môže sa to zdať stále pomerne veľa, no s veľmi podobným skóre skončili aj kritériá ako šírka ponuky, cestovná kancelária ako miesto inšpirácie či jej morálny kredit a spokojnosť jej zamestnancov,“ povedal Rybár.

 

Od ležania na pláži ku spoznávaniu

Skutočnosť, že Slováci obľubujú cesty po Amerike čoraz viac, potvrdil aj cestovateľský prieskum o dovolenkových trendoch pre rok 2019, ktorý Pelikán vypracoval v januári. „Amerika na čele s New Yorkom bola našimi respondentami označená ako vysnívaná dovolenková destinácia jednoznačne najčastejšie a so cťou obstála aj pri otázke: Kam sa chystáte v roku 2019 na dovolenku?“ dodal Rybár. Za NYC nasledovali prevažne exotické destinácie v Ázii, ktoré v roku 2017 nad USA prevažovali.

Jeho kolega Patrik Vas, Strategic Partner Manager spoločnosti Pelikán pre segment leteckej dopravy doplnil, že ďalšími častými destináciami Slovákov sú pri USA najmä Los Angeles či Miami. „V Európe jednoznačne dominuje Londýn a Rím, ktorý v minulom roku dobehla Malorka, kde sme našim klientom vedeli ponúknuť letenky za veľmi výhodné ceny, niekedy aj pod hranicou 10 eur za spiatočnú cestu.

 

Egypt a Turecko opäť v kurze

Podobná situácia bola v Pelikáne počas roka 2018 aj s dovolenkovými destináciami. „Klienti majú v obľube najmä pobyty v Taliansku (najmä ostrovy Ischia, Sardínia, Sicília), Španielsku (najmä Malorka a Andalúzia), Turecku, Grécku, Egypte, na Malte, ale tiež v Portugalsku, Maroku a na Cypre,“ priblížil Pavol Mladý, Operations Director cestovnej kancelárie Pelikán pre dovolenky a pobyty. Podľa neho sa Slováci vracajú k tradičným destináciám, ktoré v minulosti poznačili napríklad teroristické útoky a pomerne často by ste na nich natrafili aj v exotických destináciách ako Gambia, Dominikánska republika, Kuba, Maldivy, Maurícius, Srí Lanka, Omán, Thajsko či Vietnam.

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Pelikán.sk
Zdroj: ts

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa