Španielsko aj minulý rok navštívil rekordný počet zahraničných turistov

2019-02-04 16:00:00 |   |    | 

Španielsko aj minulý rok navštívil rekordný počet zahraničných turistov. Ale tempo ich rastu sa oproti roku 2017 citeľne spomalilo. Informoval o tom Národný štatistický úrad (INE).



Presnejšie, podľa INE sa počet návštevníkov zo zahraničia v roku 2018 zvýšil o 1,1 % na 82,8 milióna ľudí. Tempo ich rastu však bolo oveľa nižšie ako v predchádzajúcom roku 2017, keď počet zahraničných turistov stúpol o 8,7 %. Dôvodom bolo čiastočne oživenie dopytu po konkurenčných destináciách v Turecku, Tunisku a Grécku. Tie lákali najmä britských a nemeckých turistov, ktorí sú tradične najpočetnejšími skupinami zahraničných návštevníkov v Španielsku.

Napriek stúpajúcej popularite konkurenčných destinácií a nepriaznivému počasiu v poslednom štvrťroku 2018, najmä v decembri, Španielsko vlani zaznamenalo nárast počtu zahraničných turistov už šiesty rok po sebe. Štatistiky odhalili, že výdavky turistiky sa minulý rok zvýšili viac ako ich počet, a to o 3,3 % na 89,9 miliardy eur.

Tieto čísla sa približujú k ideálnej situácii, o ktorú sa snaží vláda aj odvetvie cestovného ruchu: väčšie výdavky, ale nie väčší nárast turistov, keďže španielsky trh je už nasýtený, čo vytvára tlak na verejné služby, a to viedlo aj k prejavom "fóbie" z turistov na niektorých miestach.

Ministerstvo priemyslu, obchodu a cestovného ruchu poznamenalo, že priemerné denné výdavky jednotlivých turistov vzrástli o 7,4 % na 146 eur. Toto číslo ukazuje jasnejšie, koľko skutočne míňajú turisti v Španielsku, keďže celkové údaje o výdavkoch zahŕňajú aj letenky, za ktoré návštevníci platia v domovskej krajine. Pokiaľ ide o priemerný čas pobytu, klesol zo 7,7 dňa v roku 2017 na 7,4 dňa v roku 2018.

V roku 2018 dovolenkovalo v Španielsku 11,4 milióna nemeckých turistov, čo je pokles o 4,1 % oproti predchádzajúcemu roku, zatiaľ čo počet britských návštevníkov sa znížil o 1,6 % na 18,5 milióna a počet turistov zo škandinávskych krajín klesol o 0,7 % na 5,7 milióna osôb.

Tento úbytok však vykompenzoval nárast počtu návštevníkov z iných krajín. Napríklad zo Spojených štátov o 11,8 % na takmer tri milióny osôb, a počet ruských turistov sa zvýšil o 6,3 % na 1,2 milióna.
 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa