Dnes je Svetový deň sprievodcov, bezplatné prehliadky si cez víkend pripravilo viac ako 12 miest

2019-02-22 08:00:00 |   |    | 

Turistické sprievodcovstvo v digitálnej ére, taká je téma tohtoročných podujatí pri príležitosti Medzinárodného dňa turistických sprievodcov, ktorý pripadá na 21. februára. Na tento deň sa viaže výročie založenia Svetovej federácie asociácií turistických sprievodcov (WFTGA) - profesijného odborného združenia sprievodcov. Do Svetového dňa sprievodcov sa bezplatnými prehliadkami zapojí viac ako dvanásť miest Slovenska. Novinkou budú prehliadky vo viacerých cudzích jazykoch.



 

Popri prezentácii a popularizácii svojej práce pred verejnosťou sa turistickí sprievodcovia stávajú v istom zmysle aj vyslancami miest, regiónov a krajín. Mnohí z nich sa špecializovane venujú najmä práci so zahraničnými návštevníkmi a dovolenkármi.

Oficiálne bola Svetová federácia asociácií turistických sprievodcov zaregistrovaná ako nezisková organizácia podľa rakúskeho práva na druhom zasadnutí, ktoré sa konalo v roku 1987 vo Viedni. Predchádzajúce prvé zasadnutie o založení WFTGA sa konalo v roku 1985. V súčasnosti má apolitická WFTGA vyše 70 členských štátov a nad 200.000 individuálnych turistických sprievodcov.

V roku 1990 vtedajšia popredná predstaviteľka WFTGA pôvodom z Cypru Titina Loizidouová prišla s myšlienkou, že obyvateľom miest, v ktorých sprievodcovia žijú a pracujú, ponúkne pravidelne v deň založenia WFTGA možnosť spoznať mesto s bezplatným výkladom odborného sprievodcu. Takéto podujatie sa v roku 1990 uskutočnilo v 15 krajinách.

Na Slovensku podujatia k Medzinárodnému dňu turistických sprievodcov organizuje Slovenská spoločnosť sprievodcov cestovného ruchu (SSSCR). Táto profesijná organizácia na Slovensku vznikla v apríli 2003, do WFTGA vstúpila v novembri 2003, jej 39. členom sa oficiálne stala 1. januára 2004 a v tom istom roku sa prvýkrát zapojila do akcií Medzinárodného dňa turistických sprievodcov. Tento rok sa do projektu zapojí vyše 12 slovenských miest, tu sú niektoré z nich:

     

 

Bratislava

V hlavnom mieste je v sobotu pripravených viacero podujatí. O 10:00 začína pri studni na Primaciálnom námestí pešia vychádzka (cca 90 minút) s názvom „Dlhá ulica od Laurinskej brány“. Popoludní sú od 14:00 pripravené tri 1,5-hodinová prechádzky so štartom pri Morovm stĺpe na Rybnom námestí - „Putovanie storočiami: Hudobná Bratislava“, „Ženské osobnosti Bratislavy“ a „To naj zo Starého Mesta“, ktorá je samostatne pripravená aj v nemčine, angličtine, ruštine a španielčine.

Prehliadky sú pripravené tiež v nedeľu. Od 10:00 je to opäť vychádzka „Dlhá ulica od Laurinskej brány“ a od 14:30 do 16:00 sa koná vychádzka „Fenomén Slavín“, ktorá začína pred hlavným vstupným schodiskom pamätníka.

 

Košice

Košice pri príležitosti svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu pripravili v sobotu tiež niekoľko prehliadok mesta, ktoré vždy začínajú pred Štátnym divadlom Košice. O 10:00 začína vychádzka s Janou Tešeerovou v slovenčine na tému „Židovské Košice“, Zoltán Balassa zasa v slovenskom a / alebo maďarskom jazyku porozpráva o Košiciach očami svetoznámeho spisovateľa Máraiho. O 10:00, avšak znova aj o 14:00 začínajú vychádzky v slovenskom jazyku na tému „Erby v Košiciach“ a „Zaujímavosti Dominikánskeho námestia“. Od 14:00 Deň sprievodcov v Košiciach uzavrie Mária Vajová, ktorá po slovensky a / alebo anglicky porozpráva pri príležitosti 400. výročia o smrti svätých košických mučeníkov.

 

Banská Bystrica

História železničnej dopravy v meste pod Urpínom bude v sobotu nosnou témou Svetového dňa sprievodcov v Banskej Bystrici. "V tomto roku si priblížime históriu železníc, železničnej dopravy, staníc a tiež to, ako priemyselná revolúcia prispela k rozvoju nášho mesta. Bezplatné prehliadky s výkladom sa uskutočnia každú celú hodinu, o 13., 14. a 15. hodine na dvoch miestach, a to na hlavnej železničnej stanici v Banskej Bystrici a na malej stanici-mesto," uviedla vedúca banskobystrického informačného centra Alena Motyčková. Snahou centra je prezentovať históriu kultúrnych pamiatok a činnosť vybraných inštitúcií. Takisto prepájať podujatia s významnými udalosťami charakteristickými pre mesto a prostredníctvom prehliadok predstaviť verejnosti obsah práce sprievodcu cestovného ruchu.

 

Trnava

Gotická Trnava a Baroková Trnava sú témy bezplatných prehliadok, ktoré na sobotu 23. februára v rámci Svetového dňa sprievodcov pripravila regionálna organizácia cestovného ruchu Trnava Tourism. Záujemcov o históriu najstaršieho slobodného kráľovského mesta na území dnešného Slovenska pozýva k mestskej veži v dvoch termínoch – o 10. a 12. hodine. Mesto prejdú v spoločnosti certifikovaných sprievodcov. Účastníci Barokovej Trnavy pôjdu po trase od mestskej veže do Kostola sv. Jakuba, Kostola sv. Anny cez komplex univerzitných budov do Katedrály sv. Jána Krstiteľa. Gotická Trnava povedie na historickú radnicu a mestské hradby po karner a Baziliku sv. Mikuláša. Zraz je vždy na Trojičnom námestí pod Mestskou vežou.

 

Malacky

Bezplatná prehliadka mesta so sprievodcom začína o 14:00 vo farskom kostole Najsvätejšej Trojice (na Dolnom konci).

 

Martin

Bezplatná prehliadka mesta so sprievodcom začína o 14:00 pred kostolom sv. Martina na Námestí SNP (oproti Prioru).

 

Ružomberok

Bezplatná prehliadka mesta „Spoznaj mesto Ružomberok so sprievodcom“ začína o 14:00 na Námestí Andreja Hlinku pred Mestským úradom.

 

Skalica

V Skalici si návštevníci mesta môžu prezrieť v spoločnosti sprievodcov sprístupnené pamiatky, konkrétne rotundu sv. Juraja, vežu farského kostola, jezuitský kostol a mestský úrad. "Tento rok sa do akcie Skalica zapojí už po 16. raz. Vybrané pamiatky bezplatne otvoríme od 14.00 do 16.00 h a k dispozícii v nich budú aj sprievodcovia," uviedol Miroslav Minďáš zo sekretariátu primátorky, viceprimátora a prednostky Mestského úradu v Skalici.


Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa