V Paríži vystavia poklady z Tutanchamónovej hrobky

2019-03-28 08:00:00 |   |    | 

Viac ako 150 artefaktov z hrobky egyptského faraóna Tutanchamóna bude súčasťou expozície v parížskej Grande Halle de la Villette, ktorá potrvá od 23. marca do 15. septembra. Niektoré z originálnych artefaktov sa vrátia do Paríža po viac ako päťdesiatich rokoch od legendárnej výstavy Tutanchamón a jeho doba, ktorá v roku 1967 prilákala 1,24 milióna návštevníkov, čo je medzi parížskymi výstavami doteraz neprekonaný rekord.



Iné predmety, ktoré budú súčasťou výstavy, naopak, ešte nikdy neopustili Egypt, a po skončení aktuálnej série výstav o Tutanchamónovi už ani nikdy neopustia. Stanú sa totiž súčasťou trvalej expozície v múzeu, ktoré momentálne budujú v blízkosti pyramíd v Gíze.

Hrobku Tutanchamóna, ktorý zomrel v roku 1323 pred naším letopočtom, objavil v roku 1922 britský archeológ Howard Carter. Aktuálna výstava Tutanchamón - poklady zlatého faraóna pripomína storočnicu od tohto nálezu. Ako v prvom meste ju od marca 2018 do januára tohto roku mohli vidieť v Los Angeles. Z Paríža poputuje ďalej do Londýna, kde budú Tutanchamónove poklady vystavovať od novembra tohto roku do mája 2020, následne sa výstava presunie do Sydney.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa