Katedrála Notre-Dame bude zatvorená päť až šesť rokov: Obnova bude stáť až miliardu eur

2019-04-17 16:00:00 |   |    | 

Katedrála Notre-Dame v Paríži, ktorú v pondelok ťažko poškodil požiar, bude zatvorená najbližších päť až šesť rokov. V stredu to oznámil jej správca, biskup Patrick Chauvet. Biskup tiež povedal, že ničivý požiar "veľmi oslabil jeden sektor katedrály". Ktorú časť mal na mysli, však nespresnil. Dodal, že zatiaľ nie je jasné, čo bude po požiari robiť 67 cirkevných zamestnancov.



 

Francúzsky premiér Édouard Philippe medzičasom vyhlásil medzinárodnú architektonickú súťaž na opätovnú výstavbu špicatej veže katedrály. Oznámil to po stredajšom mimoriadnom zasadnutí kabinetu, ktoré sa zaoberalo práve rekonštrukciou katedrály. Prezident Emmanuel Macron povedal, že chce, aby bola katedrála obnovená do piatich rokov. Podľa niektorých odborníkov to však môže trvať aj niekoľko desiatok rokov. Jedným z dôvodov pirtom môže byť aj nedostatok kvalifikovaných remeselníkov, ktorí vedia pracovať s kameňom, drevom, olovom či sklom.

Na obnovu bude zrejme treba vynaložiť až miliardu eur, uviedol vo vysielaní rozhlasovej stanice France Inter francúzsky architekt a urbanista Jean-Michel Wilmotte. Príspevky na rekonštrukciu od miliardárov a firiem dosiaľ dosiahli sumu okolo 700 miliónov eur, informovala v stredu agentúra AFP.

Francúzsky šéf spoločnosti Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) Bernard Arnault oznámil, že jeho rodina a spoločnosť prispejú na renováciu obnovu katedrály, ktorú považujú za "symbol Francúzska, jeho dedičstva a jednoty", dovedna 200 miliónmi eur. Príspevok v v rovnakej výške ohlásil aj francúzsky kozmetický gigant L'Oréal a jeho zakladateľská rodina Bettencourtovcov.

Ďalší francúzsky podnikateľ a miliardár Francois-Henri Pinault už predtým prisľúbil pomoc na obnovu gotického chrámu vo výške 100 miliónov eur. "Toto je tragédia, ktorá má dopad na všetkých Francúzov," uviedol vo vyhlásení. Podporu prisľúbil aj Tim Cook, šéf americkej spoločnosti Apple.

Organizácia Spojených národov v utorok uviedla, že bude podporovať francúzsku vládu pri obnove chrámu prostredníctvom svojej agentúry UNESCO sídliacej v Paríži. Hovorca OSN Stéphane Dujarric pripomenul, že katedrála je lokalitou v zozname svetového dedičstva UNESCO. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok prisľúbil, že pamiatka bude obnovená "v priebehu piatich rokov" a bude ešte krajšia.

Požiar, ktorý katedrálu zasiahol v pondelok večer, zničil jej strechu a štíhlu 96-metrovú vežu nad krížením lodí, ktorá sa zrútila podobne ako strecha katedrály a časť klenby. Zachrániť sa podarilo fasádu, dve hlavné zvonové veže a kamennú konštrukciu stavby. Neporušený zostal aj organ, jeden z najznámejších a najväčších na svete, ktorý sa pýši asi osemtisíc píšťalami. V tridsiatych rokoch 18. storočia ho zhotovil Francois Thierry.

Parížska starostka Anne Hidalgová oznámila, že sa vďaka obetavosti hasičov a ďalších ľudí  podarilo spolu s ďaľšími vzácnymi relikviami - vrátane tuniky francúzskeho kráľa Ľudovíta IX. z 13. storočia zachrániť pri ničivom požiari aj tŕňovú korunu, ktorú niesol údajne na hlave počas ukrižovania Ježiš Kristus a ktorá bola od roku 1239 vystavená v katedrále Notre Dame.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: TASR, SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa