Dobrovoľníci čistili obľúbenú chorvátsku pláž: Neviete si predstaviť, aký hnus tam našli!

2019-05-02 00:00:00 |   |    | 

Mljet je najzelenším jadranským ostrovom a takmer tretinu jeho plochy tvorí národný park. Ten svojimi hustými lesmi, jazerami aj pobrežnými jaskyňami láka obrovské množstvo turistov. Z neporiadku, ktorý zostáva po nich, ale aj po domácich obyvateľoch, je však človeku až do plaču.



 

Minulý víkend sa na Mljete niesol v znamení upratovania. Na malebnú pláž Grabova pri národnom parku pricestovalo 50 dobrovoľníkov zo združenia Zelená stopa, ktorí sa pripojili k zamestnancom parku a spolu sa pustili do práce. Za tri dni na neveľkej pláži a v jej okolí pozbierali neuveriteľných 1220 kilogramov odpadu!

Prvý deň sa venovali len vrakom áut. „Už pred 15 rokmi som videl, že nevedia, kam s nepojazdnými autami, a tak boli plné piesku. Prvý rok sme odviezli 200 vrakov, minulý rok 40 a tentokrát ich bolo 12. Situácia sa teda zlepšuje,“ povedal pre RomeNews.com Romeo Ibrišević, šéf združenia Zelená stopa, ktorý čistenie organizuje už 15 rokov.

Druhý a tretí deň strávili dobrovoľníci čistením pláže. Plastové fľaše, obuv, ale aj injekčné striekačky Ibrišević starostlivo fotografuje, aby mohol tieto svedectvá ľudskej bezohľadnosti vystaviť v galérii Stara Skula v obci Govedari.

A ako sa tam podľa neho všetky tie veci dostali? Nuž jednoducho, menší odpad zrejme na pláži nechali turisti a veľký majú na svedomí domáci. „Kým sme tam boli, jedna žena na nás volala, ´Mám bojler, môžete ho odviezť?´. Ostrov je veľký. Nikto nebude jazdiť 40 alebo 50 kilometrov, aby odložil nejakú vec, a už vôbec nie staré auto,“ vysvetľuje Ibrišević.

Ostrov je teda opäť krásny a pripravený privítať nových návštevníkov. Snáď si ho už budú tento rok spolu s domácimi vážiť viac.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa