V Starej Ľubovni začali s prácami na najväčšom bludisku v strednej Európe

2019-05-20 16:00:00 |   |    | 

V Starej Ľubovni už začali s budovaním najväčšieho bludiska svojho druhu v strednej Európe aj mestskej záhrady. V blízkosti rieky Jakubianky stihli miestni nadšenci urobiť prvé terénne úpravy a vysadiť živý plot. „Hoci už má tvar bludiska, stromčeky sú ešte malé, majú do 30 cm. O dva roky by podľa pestovateľov mali dorásť do približne dvojmetrovej výšky,“ povedal pre agentúru SITA Jozef Romaňák, konateľ spoločnosti JVR Enterprise, s. r. o., ktorá zámer realizuje. Až potom bludisko aj mestskú záhradu otvoria pre verejnosť.



Zámer schválili mestskí poslanci vo februári tohto roka, mesto na tento účel prenajalo spoločnosti JVR Enterprise nehnuteľnosti vo výmere približne 11-tisíc metrov štvorcových na 15 rokov s nájomným jedno euro. Samotné bludisko bude na ploche viac ako 6 400 metrov štvorcových, rozdelené bude na deväť častí.

So záhradnou architektkou v súčasnosti dolaďujeme plán záhrady a následne počas leta budeme ďalej upravovať pozemok a pripravovať ho na výsadbu záhrady, stihnúť to chceme do jesene,“ informoval Romaňák, ktorého pred dvoma rokmi inšpiroval ľadový labyrint v Zakopanom v Poľsku. „Veľmi sa mi ten nápad zapáčil a povedal som si, prečo by sme niečo podobné nemohli mať aj u nás v Starej Ľubovni, no celoročne,“ vysvetlil. Do svojho projektu sa rozhodol zakomponovať príbeh o Čertovej skale, ktorá súvisí s mestom a jeho históriou. Prostredníctvom atrakcie chce do mesta a jeho okolia prilákať viac turistov.

O bludisko aj záhradu sa bude starať spomínaná spoločnosť. Romaňák avizoval, že kým vstup do záhrady bude bezplatný, návšteva bludiska už bude spoplatnená. Práve z takto vyzbieraných peňazí chcú financovať prevádzku záhrady, ktorá bude podľa neho pomerne nákladná. V areáli by sa mala nachádzať aj minimálne päť metrov vysoká rozhľadňa, vyrezávané sochy, ale aj pódium určené na kultúrne podujatia. Jej súčasťou bude aj rozľahlá lúka na ploche zhruba 1 200 metrov štvorcových, ktorú budú môcť návštevníci využívať napríklad na pikniky, volejbal a podobne.

Spoločnosť chcela pôvodne bludisko a mestskú záhradu vybudovať pod Ľubovnianskym hradom, zámer však poslanci neschválili pre veľký počet atrakcií v danej lokalite. Okrem hradu sa tam totiž nachádza aj skanzen, Historický vojenský tábor a Vojenská expozícia Michala Strenka.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Ilustračné
Foto: TASR/AP
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa