Najsmutnejšia fotka Everestu: Ľudia sa tlačia pod vrcholom ako v rade na banány

2019-05-24 12:00:00 |   |    | 

Celé tisícročia bol Mount Everest nedobytnou métou a ľudia verili, že sa ho nikdy nikomu nepodarí zdolať. Celý svet s úžasom sledoval, keď napokon 29. mája 1953 novozélandský horolezec Edmund Hillary vystúpil spolu so šerpom Tenzingom Norgayom na najvyšší štít sveta. Rovnakú úctu a obdiv si vyslúžili všetci, ktorým sa podarilo s vypätím všetkých síl a ohrozením vlastného života Everest zdolať po nich. Dnes je už ale všetko inak.



Od roku 1953, kedy vystúpil na vrchol sveta sir Hillary, sa takýto úspech podarilo dosiahnuť asi 4000 ľuďom, len tento rok však bol podľa niektorých odhadov štít zdolaný už tisíckrát. Najkritickejšia situácia nastala v stredu 22. mája, keď z nepálskej i čínskej strany smerovalo hore v priaznivom počasí také množstvo ľudí, že sa pod vrcholom tvorili zápchy. Agentúra AP hovorí o 200 horolezcoch, jeden z priamych účastníkov však ich počet odhaduje na asi 320. "Nemáme presné čísla o počte výstupov, ale tímy sa sťažovali, že museli čakať aj dve, tri hodiny," uviedol styčný dôstojník vlády v základnom tábore Gyanendra Shrestha pre agentúru AFP.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Reema Sanjay (@reemsanj),

Siedmi horolezci zaplatili za túto situáciu najvyššiu cenu. V stredu zomrela indická horolezkyňa Anjali Kulkarniová (†55) nad štvrtým, teda najvyšším táborom vo výške 8000 metrov, rovnako starý Američan Donald Lynn Cash odpadol v ten istý deň na vrchole. Neskôr sa mu síce s pomocou dvoch šerpov vrátilo vedomie, ale zomrel cestou naspäť v úseku Hillaryho výšvihu. Podľa organizátorov expedícií spôsobilo obe tragédie zdržanie, keď bolo na vrchole a pod ním príliš veľa ľudí.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Destino Mochilero (@destino.mochilero),

Ďalší traja horolezci zahynuli na najvyššom vrchu sveta Mount Everest vo štvrtok. Päťdesiatdvaročná Indka Kalpana Dasová a jej 27-ročný krajan Nihal Bagwan neprežili zostup, na tibetskej strane zomrel pri ceste naspäť tesne pod vrcholom 65-ročný Rakúšan. Ešte minulý týždeň vyhlásili za mŕtveho 39-ročného Íra Seamusa Lawlessa, ktorý sa stratil v nadmorskej výške 8 300 metrov v oblasti známej ako Balkón, píše spravodajský portál BBC. Ako povedala Mira Acharya z nepálskeho Úradu pre cestovný ruch, Lawless sa pošmykol, keď zostupoval z vrcholu. V skupine s ním bol aj 28-ročný Ind Ravi Thakar, ktorého našli bez známok života pri návrate v stane vo štvrtom tábore vo výške 7920 metrov.

Jarná sezóna na Evereste (8848 m n. m.) sa začala 15. mája a do jej konca zostáva iba týždeň. Nepál na ňu vydal rekordných 381 povolení na výstup, z ktorých každé stojí 11.000 amerických dolárov. Pod vrcholom sa tvoria zápchy, ktoré sú obzvlášť nebezpečné v "zóne smrti" nad 8000 m n. m. Horolezci čakajú na výstup alebo zostup na jednom lane niekoľko hodín a hrozia im vyčerpanie, omrzliny, výšková choroba či nedostatok kyslíka v závere. "Dlhý čas v 'zóne smrti' zvyšuje riziko, dokonca až smrti," zdôraznil bývalý prezident Nepálskej horolezeckej asociácie Ang Tsering Sherpa.

V utorok v noci a v stredu bolo počasie veľmi priaznivé a vznikol 24-hodinový, najdlhší časový úsek na výstup v histórii. Zo štvrtého tábora vo výške 7900 m n. m. vyrazilo 250 horolezcov, dokázalo to vyše 200, ktorí utvorili nový rekord v počte výstupov na "strechu sveta" za jeden deň. Väčšinu adeptov sprevádzajú domáci šerpovia, takže jednu cestu využije viac než 750 ľudí. Ďalších aspoň 140 sa na Everest vydá z čínskej strany, tento rok preto môže prekonať vlaňajší rekord 807 výstupov. Každý z úspešných horolezcov získa za nemalý príspevok do štátnej kasy nezabudnuteľný pocit, tí neúspešní však prídu o všetko. A úplne najviac zrejme opäť stratí príroda.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR, SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa