Mimoriadne vzácny exemplár na Slovensku: V Betliari vystavujú stredovekú Knihu hodiniek

2019-06-10 08:00:00 |   |    | 

Letná sezóna v kaštieli Betliar prinesie tento rok návštevníkom možnosť spoznať jeden z najväčších pokladov múzea. V spolupráci so Slovenskou národnou galériou, občianskym združením Andoras a vďaka finančnej podpore Nadácie VÚB bude mať široká verejnosť možnosť uzrieť jedinečnú stredovekú Knihu hodiniek Ilony Andrássyovej, za ktorú bola SNM − Múzeu Betliar udelená výročná cena revue Pamiatky & múzeá za rok 2016 v kategórii Objav − nález.



 

Výstava o klenote flámskej gotickej miniatúry bude prezentovať viaceré zaujímavé témy. Prvá z nich opisuje najcennejší objekt z vlastníctva Ilony Andrássyovej (1917-1990) – neskorogotický iluminovaný rukopis z konca 15. storočia. K jeho objavu prišlo pred niekoľkými rokmi vlastne len náhodou. Medzi osobnými listami, albumami známok a ďalšími dokumentmi sa v zásuvke starožitnej komody našla aj skvostne vyzdobená knižka s pergamenovými listami. Špeciálnou technikou grisaille – tón v tóne, šedou farbou – v nej neznámy flámsky iluminátor namaľoval 15 biblických výjavov.

Ilona Andrássyová bola dcérou posledného pána betliarskeho kaštieľa Emanuela II. (1892-1953) a jeho manželky Márie Choloniewskej (1892-1975). S bratom Gejzom II. (1920-1997) bola vychovávaná v harmonickej, prísne katolíckej rodine. Vyrastala v multikultúrnom prostredí, obklopená vzácnymi umeleckými zbierkami svojich predkov v kaštieli Betliar, vilke Trlinok pri Modre, v kaštieli v Parchovanoch či v budapeštianskom paláci. Všetko sa to ale zmenilo po Druhej svetovej vojne.

Betliar museli Andrássyovci opustiť už v roku 1944, ich československé majetky boli znárodnené v roku 1945, o tie v Maďarsku prišli v roku 1949. Ilonini rodičia a brat skončili v exile v Lichtenštajnsku, no ona s pocitom zodpovednosti voči svojmu domovu prežila strastiplný život v strednej Európe. Do Betliara sa vracala ako turistka: vždy si skromne a v tichosti kúpila vstupenku a s ostatnými návštevníkmi prechádzala miestnosťami, v ktorých vyrastala a ktoré boli jej domovom. V roku 1934 mala Ilona 17 rokov a od svojej babičky grófky Eleonóry Kaunitz dostala vzácny darček: malú modlitebnú knižku s krásnymi ilumináciami...

Okrem predmetov spojených so životom poslednej majiteľky bude mať návštevník výstavy jedinečnú príležitosť hlbšie spoznať aj kontext jej miniatúrneho kódexu. Najskôr to budú súvislosti rukopisov pre osobnú zbožnosť – tzv. kníh hodiniek. Stredobodom expozície je, prirodzene, Kniha hodiniek Ilony Andrássyovej. V Slovenskej národnej galérii v Bratislave bola kompletne zdigitalizovaná. Preto bude vedľa jej originálu priamo v expozícii možnosť najcennejšie časti rukopisu virtuálne „prelistovať", a tak obdivovať jeho výzdobu spôsobom, ako to generácie pred nami nemohli.

Ďalším naznačeným kontextom je bohatá tradícia flámskeho maliarstva 15. a 16. storočia, ktorú prezentuje niekoľko obrazov zo zbierky SNG, vrátane známeho triptychu z Banskej Bystrice, pôvodne z dielne Jana Mertensa ml. z Antverp. Kniha hodiniek Ilony Andrássyovej je však predovšetkým spojená s Betliarom a tunajšími umeleckými zbierkami. Posledná sekcia výstavy poskytne aspoň letmý pohľad na betliarsku historickú knižnicu a výber jej doposiaľ neznámych pokladov.

Výstava bude pre návštevníkov prístupná od 31. mája do 30. septembra 2019 v čase od 9.30 do 17.30. Počas letných mesiacov (jún – august) bude múzeum otvorené aj v pondelok. Môžete sa opäť tešiť na kurátorský výklad, odborné prednášky či Pohľady zblízka, tvorivé aktivity pre deti a ďalšie sprievodné programy a podujatia letnej sezóny.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR – František Iván
Zdroj: Slovenské národné múzeum

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa