Nepál čelí obrovskej výzve identifikovať telá z Everestu, sú ohlodané takmer na kosť

2019-06-10 16:00:00 |   |    | 

Telá štyroch horolezcov, ktorí zahynuli pri výstupe či zostupe z Mount Everestu a zanechali po sebe len mizivú stopu, podľa ktorej by sa dali identifikovať, pripravili nepálskym orgánom veľkú výzvu. Informuje o tom agentúra AFP. Ich pozostatky ohlodané vetrom a zimou takmer na kosť sú v káthmanduskej márnici, kam ich pred dvoma týždňami priniesli aj s takmer 11 tonami odpadu.



Polícia a vládni úradníci pripúšťajú, že čelia obrovskej výzve - zistiť, kto boli mŕtvi horolezci. Nevedia ani to, ako dlho boli mŕtvoly na svahoch pod Everestom. Expedícia vyslaná nepálskou vládou našla telá medzi základným táborom Everest a Južným sedlom vo výške 7906 metrov. "Telá nie sú v rozpoznateľnom stave, sú ohlodané takmer na kosť. Nemajú tvár, podľa ktorej by sa dali identifikovať," vysokopostavený policajný úradník Phanindra Prasai povedal AFP a dodal, že nemocnicu už požiadali o odber vzoriek DNA.

Počas tohtoročnej sezóny prišlo na Čomolungme - ako sa Everest nazýva v tibetčine - o život 11 ľudí, čo je najvyšší počet úmrtí za posledné štyri roky. Od prvého úspešného výstupu v roku 1953 zahynulo na Mount Evereste viac ako 300 horolezcov.

Počas hlavnej horolezeckej sezóny, ktorá trvá iba niekoľko týždňov v apríli a máji, sa na výstup na Mount Everest alebo inú horu v Himalájach každoročne podujmú stovky dobrodruhov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa