Ďalšia pohroma: Chorvátsky denník upozorňuje na ploštice v apartmánoch

2019-06-23 00:00:00 |   |    | 

Hoci si väčšina ľudí ploštice spája s neporiadkom či špinou, pokojne vám môžu dovolenku znepríjemniť aj v tých najluxusnejších ubytovacích zariadeniach. Aktuálne prichádzajú správy o ich rozšírení z obľúbeného Chorvátska.



 

Pobrežie Dalmácie zamorili nepozvaní návštevníci, informuje chorvátsky portál Slobodna Dalmacija. Nepríjemné ploštice zaregistrovali predovšetkým v súkromných apartmánoch, kde trávi každý rok dovolenku aj veľké množstvo Slovákov. V luxusných hoteloch vedia podľa portálu zamestnanci rýchlejšie reagovať a miestnosti vyčistiť, ani tam sa však nemusíte byť pred otravným parazitom v bezpečí.

Ršte pred výberom ubytovacieho zariadenia by ste si preto mali prečítať hodnotenia návštevníkov. Po príchode na miesto pre istotu skontrolujte posteľ, všetky škáry v izbe a matrac, pod ktorým bývajú výkaly v podobe čiernych drobných guličiek. Znakom zamorenia je aj ťažký sladký pach, ktorým medzi sebou ploštice komunikujú. Ak máte podozrenie, že vo vašej izbe tieto parazity sú, nesnažte sa ich zbaviť svojpomocne, ale kontaktujte manažéra alebo majiteľa.

Ploštica posteľná je bezkrídly hmyz s plochým oválnym telom hrdzavohnedej farby, ktoré sa po nasatí krvou sfarbí dočervena. Samička dorastá do veľkosti 4 až 8 mm, samček je zvyčajne o trochu menší, no nasýtené môžu mať aj vyše 1 centimetra. Dospelá ploštica sa dožíva približne 14 mesiacov a čakať na hostiteľa bez akejkoľvek výživy vydrží niekoľko mesiacov.

Cez deň sa ploštice skrývajú, lebo sú svetloplaché. Nájdete ich v rôznych škárach, vo väčšine prípadov sa ale usídlia priamo v posteli, kde majú k potrave najlepší prístup. Ploštice môžu totiž krv sať len vtedy, keď je hostiteľ (človek či zviera) v pokoji. Útočia v spánku, a preto nie je ich bodnutie citeľné, o pár hodín či dní sa však na odkrytých častiach tela objavia veľmi svrbivé štípance.

Dovolenkou sa pritom problémy s plošticami skončiť nemusia, ľahko si ich môžete v kufri či na oblečení priviezť aj domov. Preto by ste mali po návrate všetky odevy oprať na vyššej teplote a dôkladne vyčistiť aj kufor.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa