Dovolenka po celý rok: Ostrov pri Kréte láka nových obyvateľov na dom, pozemok a 500 eur mesačne

2019-06-21 12:00:00 |   |    | 

Grécky ostrov Antikythéra, ktorý leží medzi Peloponézskym polostrovom a Krétou, hľadá nových obyvateľov. Skalnatý ostrov s rozlohou 20 kilometrov štvorcových, pri ktorom sa vo vraku rímskej lode našiel najstarší "počítač" sveta, ponúka novým osadníkom dom, pozemok a 500 eur mesačne na obdobie troch rokov. Informuje o tom taliansky denník La Repubblica.



 

Ostrov leží mimo trasy turistov a v súčasnosti na ňom žije už len asi 40 ľudí. Väčšina obyvateľov je v prístave Potamos, kde medzi množstvom bielych domov záujemcovia nájdu aj niekoľko taverien a hŕstku obchodov.

Miestni si uvedomili, že nových záujemcov nenalákajú iba na krásnu prírodu a priezračnú morskú vodu ideálnu na potápanie. Preto sa rozhodli, že tých, ktorí by na ostrove chceli s rodinou žiť, prilákajú štedrou ponukou.

Ostrov preslávil najmä nález takzvaného mechanizmu z Antikythéry. Bronzové ozubené súkolesie vedci datujú do druhého storočia nášho letopočtu a označenie "prvý (analógový) počítač" si vyslúžilo vďaka predpokladom, že ukazovalo pohyb vtedy známych planét a dokázalo predpovedať zatmenie Slnka i Mesiaca.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, SITA/AP
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa