Zdolaj seba, pomôž horám: Turisti vyzývajú na záchranu slovenských lesov

2019-08-01 08:00:00 |   |    | 

Turisti z komunity Hikemates vyzývajú verejnosť, aby sa zapojili do výzvy Zdolaj seba, pomôž horám! Impulzom je alarmujúci stav ochrany prírody ako aj fakt, že za posledných desať rokov zmizli na Slovensku stovky kilometrov štvorcových lesa v chránených územiach.



Turisti pri svojich výletoch dlhodobo so zhrozením vnímajú miznutie lesov, zvyšujúci sa počet rúbanísk a ťažbou rozryté turistické chodníky. Ťažba dreva a s ňou spojená devastácia prírody pritom neobchádza ani naše národné parky. Za posledných desať rokov sa na Slovensku vyťažilo asi 700 štvorcových kilometrov lesa, teda takmer toľko ako je rozloha Národného parku Nízke Tatry. Turistická komunita Hikemates preto organizuje výzvu, ktorá pomôže chrániť naše lesy. ,,Ako milovníci turistiky chodíme do hôr pravidelne, zdevastovaných lesov a všadeprítomných rúbanísk je z roka na rok viac, práve preto sme vytvorili výzvu Zdolaj seba, pomôž horám!”, hovorí Patrik Pajta organizátor výzvy.

Práve turisti sú často očami nás všetkých. Vidia, ako sa ťažba podpisuje na lesoch. Aj preto pozývame do hôr všetkých, aby na vlastné oči videli, čo sa s nimi deje. Športovým cieľom výzvy je zdolať štyri kopce v našich najvyšších pohoriach. Pre milovníkov hôr, ale aj pre širokú verejnosť sme vybrali kopce rôznej obtiažnosti, aby sa mohol zapojiť každý. ,,Turisti sa môžu tešiť na výstup na Rysy, Veľký Kriváň, Ďumbier či Babiu horu. Na svoje si prídu rodiny s deťmi aj vyznávači vysokohorskej turistiky”, dodáva Patrik Pajta z Hikemates.

Za každého účastníka, ktorý sa zapojí do výzvy, venuje Hikemates dve eurá iniciatíve My sme les. Tá dlhodobo bojuje za ochranu slovenských lesov a zavedenie prísne chránenej bezzásahovej zóny aspoň na 5% rozlohy Slovenska. ,,So zhrozením vnímame ťažbu, ktorá prebieha v slovenských lesoch nevynímajúc národné parky, preto vítame výzvu Hikemates, ktorá chce zapojiť širokú verejnosť do pomoci našim horám. Ťažba totiž nespôsobuje iba miznúcu krásu Slovenska, ale ohrozuje aj jedinečné a často chránené druhy živočíchov, akým je napríklad hlucháň hôrny”, povedal Rastislav Mičaník z iniciatívy My sme les.

Do výzvy sa môže zapojiť ktokoľvek, slovenským horám pomôže človek už samotnou registráciou, ktorá prebieha na portáli www.hikemates.com. Výzva štartuje 1. augusta a potrvá šesť týždňov.

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Marek Bobula
Zdroj: TS - Hikemates

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa