Európou sa šíria bizarné zákazy: Za drobné prehrešky v známych destináciách tvrdo zaplatíte

2019-08-07 12:00:00 |   |    | 

Svet sa mení a s ním aj obľúbené dovolenkové destinácie. To, čo bolo ešte nedávno úplne bežné, sa stáva neprijateľným, a tak si turisti musia dávať dobrý pozor na to, čo robia. Na niektorých miestach im totiž hrozí vysoká pokuta za úplné banality.



 

Toto leto sme vás už informovali o niekoľkých zákazoch, ktoré začali platiť v obľúbených turistických destináciách. Viaceré z nich sa týkajú Talianska, kde nedávno istý Slovák zaplatil vyše 3000 eur za to, že sa po pláži pohyboval nahý. Okrem toho vám v Lido di Jesolo za pohárik či pivko v sobotu hrozí  200-eurová pokuta, za pohyb v šľapkách po chodníkoch Cinque Terre až 2500 eur a v mestách sa už neodveziete na koči ťahanom koňmi. Podobne je na tom aj Chorvátsko, predovšetkým Dubrovník a ostrov Hvar, ktorý má pre nedisciplinovaných turistov dokonca celý cenník pokút.

Niekoľko noviniek ale priniesol aj tento týždeň. A turistom sa rozhodne páčiť nebudú.

 

Barcelona zakazuje turistom nakupovať tovar od pouličných predajcov

Barcelona spustila kampaň, ktorou upozorňuje turistov na zákaz nakupovania na nelegálnych predajných miestach. Dôvodom je veľké množstvo sťažností od miestnych obchodníkov. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR o tom informovalo na webovej stránke. Za nákup u pouličných predajcov by mohli kupujúci dostať pokutu do výšky 500 eur.

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Barcelona chce nateraz pristupovať k dodržaniu zákazu predovšetkým zvyšovaním povedomia návštevníkov. "Letáky a plagáty upozorňujúce na zákaz nelegálneho predaja budú umiestnené na najčastejších miestach pohybu turistov, v obchodoch či reštauráciách," píše ministerstvo zahraničných vecí.

 

Rím zakázal sedenie či jedenie a pitie na Španielskych schodoch

V talianskej metropole platí zákaz sadať si a konzumovať jedlá či nápoje na mramorových schodoch vedúcich zo Španielskeho námestia ku kostolu Trinitá dei Monti. Toto schodisko patrí k najfotografovanejším miestam Talianska a "zahralo" si napríklad vo filme Prázdniny v Ríme, v ktorom hlavné postavy stvárnili Audrey Hepburnová a Gregory Peck. Ako informovala agentúra AFP, za porušenie nariadenia mestskej polície, ktoré platí od začiatku tohto leta, hrozí pokuta od 150 do 400 eur.

V snahe potlačiť nevhodné správanie sa návštevníkov mesta schválilo rímske zastupiteľstvo začiatkom leta nové pravidlá, ktoré zakazujú všetky formy sedenia či povaľovania sa na historických pamiatkach vrátane Španielskych schodov či fontány na priľahlom námestí. Turista môže byť pokutovaný aj za to, že sa po meste pohybuje bez trička či košele, ako aj za kúpanie sa v fontánach či ťahanie kufrov s kolieskami po historických schodoch.

Podľa AFP policajti v utorok zatiaľ len pískaním na píšťalke upozorňovali turistov, ktorí sa chceli posadiť na svetoznáme schody. Tie boli pre verejnosť opäť sprístupnené v septembri roku 2016 po rozsiahlej renovácii. Financoval ju módny dom Bulgari. Škody na mramorových schodoch napáchalo nielen znečistené ovzdušie, ale odstraňovali sa aj žuvačky, fľaky po víne či káve, ktoré ľudia porozlievali sediac na schodoch. Po renovácii mramor opäť nadobudol bielu farbu.

Rím nie je jediným talianskym mestom, ktoré zápasí s nevhodným správaním sa turistov. AFP pripomenula, že dvaja Nemci museli v júli zaplatiť pokutu 950 eur za to, že si na schodoch k mostu Ponte di Rialto, ktorý vedie ponad Canal Grande, začali variť kávu. Okrem zaplatenia pokuty boli požiadaní, aby okamžite opustili mesto.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa