Požiare v Amazónii neničia len prírodu, ale aj významné lokality UNESCO

2019-09-10 08:00:00 |   |    | 

Lesné požiare, ktoré už týždne vyčíňajú v Bolívii, zrejme zničili vzácne skalné maľby a rytiny nachádzajúce sa v okolí mesta Roboré a ohrozujú aj ďalšie pamätihodnosti.




Danilo Drakic, archeológ pracujúci pre vládne úrady vo východobolívijskom meste Santa Cruz, v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Panamericana vyslovil obavy, že škody napáchané ohňom a sadzami sú veľké. Mnohé nástenné maľby a rytiny podľa neho pokryli sadze a viaceré kamene vplyvom vysokých teplôt pukli alebo sa až rozpadli. AFP s odvolaním sa na Drakica uviedla, že rozsah škôd bude známy až po inšpekcii tímu odborníkov, ktorých vyšlú na miesto až po úplnom uhasení lesných požiarov.

Lokalita Roboré sa nachádza približne 1300 kilometrov východne od hlavného mesta La Paz a v roku 2017 bola bolívijskou vládou vyhlásená za významnú z hľadiska skalného umenia. Vedci svojím bádaním zistili, že skalné kresby a maľby pochádzajú z obdobia okolo roku 1500 pred n.l.

Podľa bolívijského ministerstva kultúry lesné požiare ohrozujú aj jezuitské misie Chiquitos v provincii Santa Cruz. Uviedla to podľa AFP ministerka kultúry a cestovného ruchu Wilma Alanocová-Mamaniová s tým, že misie, ktoré sú najbližšie k požiarom, zatiaľ ohňom neboli poškodené.

Šesť z týchto bývalých jezuitských misií je od roku 1990 zapísaných v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Ide o komplexy budov, ktoré sa vyznačujú jedinečnou fúziou európskych a indiánskych kultúrnych vplyvov. Založené boli v 17. a 18. storočí jezuitmi, ktorí sa snažili priviesť miestne kmene ku kresťanstvu.

Tohtoročné lesné požiare v Bolívii sú katastrofou aj pre prírodu a znamenali rozsiahlu devastáciu pre jeden z kľúčových biotopov jaguárov v Latinskej Amerike. Ohnisko požiarov sa nachádzalo v okolí San Ignacio de Velasco, kde žije niekoľko druhov mačkovitých šeliem. Uviedol to Esteban Payán, riaditeľ pre oblasť Južnej Ameriky z newyorskej organizácie Panthera, ktorá sa zaoberá ochranou týchto zvierat.

Jaguáre, pumy a iné divo žijúce mačkovité šelmy, ktoré požiare prežili, budú podľa Payána strádať, pretože vysoká zver a iná potenciálna korisť počas nich zahynuli. Oblasť sa nachádza v regióne Santa Cruz, kde sa mnohé požiare vymkli spod kontroly po tom, ako ich úmyselne založili za účelom rozširovania pôdy pre farmárčenie. Neďaleko je tiež hranica s Brazíliou, kde požiare pustošili časti Amazónie.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: TASR, SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa