Krach nastaršej cestovky sa dotkol aj mnohých Slovákov: RADÍME, ako postupovať

2019-09-24 10:00:00 |   |    | 

Cestovná kancelária Thomas Cook, ktorej začiatok sa datuje do roku 1841, oznámila v pondelok bankrot po tom, ako sa jej nepodarilo presvedčiť vládu ani súkromných veriteľov, aby jej poskytli peniaze na záchranu. V dôsledku jej krachu uviazlo v dovolenkových destináciách po celom svete zhruba 600.000 turistov. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v spolupráci so Slovenskou asociáciou cestovných kancelárií informuje, ako by mali postupovať slovenskí klienti skrachovanej CK.



 

Krach CK Thomas Cook sa dotkol aj slovenských občanov

Medzi klientami britskej cestovnej kancelárie, respektíve jej dcérskymi spoločnosťami, sú aj Slováci. V súčasnosti sa v takejto situácii nachádzajú naši občania na Cypre. Osem z nich už podľa informácií MZV a EZ SR vycestovalo na Slovensko, zvyšných 12 zostalo v hotelovom zariadení. Dvadsať Slovákov je aj v Turecku a 5-členná skupina dovolenkárov sa nachádza v Mexiku. "Našim občanom odporúčame sledovať webovské sídla ich cestovných kancelárii, kontaktovať delegátov Cestovnej kancelárie a v prípade potreby konzulárnej pomoci priamo najbližší zastupiteľský úrad SR," vyjadril sa riaditeľ tlačového odboru rezortu Juraj Tomaga.

Thomas Cook Group vydala oficiálne stanovisko pre svojich partnerov a zákazníkov, v ktorom im v prípade zájazdov s termínom odletu do pondelka 30. septembra (vrátane), vycestovať neodporúča. Namiesto toho by mali dotknutí klienti so zakúpenými zájazdmi, na ktoré sa vzťahuje poistenie proti insolvencii, kontaktovať poistného likvidátora. Tým je rakúska pobočka poisťovne Allianz.

 

Ako postupovať pri uplatnení refundácie

1. Ak klient zakúpil zájazd a čaká na termín nástupu: Kontaktovať Cestovnú kanceláriu alebo Cestovnú agentúru, kde klient zájazd zakúpil a riadiť sa ich pokynmi.

2. V prípade, že CA/CK nie je zastihnuteľná: Kontaktovať mailom priamo poistného likvidátora service@allianz-assistance.at/; thomascook.at@allianz.com  alebo na špeciálnej hotlinke 00431/ 525 03 6853

3. Ak sa klienti nachádzajú v destinácii a hotelový personál žiada doplatok, alebo celú sumu za hotelové služby, musí klient o tejto skutočnosti informovať poisťovňu (v ktorej má CK uzavreté poistenie insolventnosti uvedené na zmluve o zájazde) a s jej vedomím a súhlasom prípadnú sumu uhradiť. Po návrate z dovolenky treba príslušné doklady predložiť poisťovni a takto si uplatniť nárok na refundáciu.

4. V prípade, že dôjde k repatriácií (doprava osôb späť do vlasti), klienti sa musia riadiť pokynmi zástupcov CK a poisťovní.

 

Krajiny na juhu Európy pomáhajú státisícom klientov Thomas Cook

Cyperské ministerstvo pre cestovný ruch v súčasnosti podniká kroky na prevoz domov približne 15.000 klientov Thomas Cook, ktorí sa nachádzajú na východnom pobreží stredomorského ostrova. Štátny tajomník ministerstva Savvas Perdios po mimoriadnych rozhovoroch s predstaviteľmi turistického sektora v pondelok uviedol, že polovica z týchto klientov sú občania Spojeného kráľovstva, 40 % pochádza zo škandinávskych krajín a zvyšok z Nemecka. Perdios spresnil, že prioritou ministerstva je pomôcť ľuďom vrátiť sa domov.

Španielsky prevádzkovateľ letísk Aena zase oznámil, že kolaps britskej cestovnej spoločnosti ovplyvnil 46 letov, väčšinou zo španielskych Baleárskych a Kanárskych ostrovov. Na Kanárskych ostrovoch, ktoré sú populárnym celoročným cieľom turistov, uviazlo zhruba 30.000 klientov CK, uviedol José María Maňaricúa, prezident federácie hotelierov v provincii Las Palmas. Ako o tom informoval prevádzkovateľ španielskych letísk Aena, kolaps britskej spoločnosti viedol k zrušeniu 46 letov po celom Španielsku, čo sa dotklo približne 25.000 až 30.000 turistov dovolenkujúcich v krajine, väčšinou na Baleárskych a Kanárskych ostrovoch. Ide najmä o Britov, okrem nich však aj o turistov z Nemecka a iných krajín.

Belgická pobočka britskej turistickej spoločnosti Thomas Cook pokračuje vo svojej činnosti a snaží sa „obmedziť vplyv“ kolapsu materskej spoločnosti. Thomas Cook Belgium zamestnáva 600 ľudí. Belgická pobočka vo svojom vyhlásení uviedla, že je zisková a jej služby využíva každý rok asi 700.000 rekreantov. Spoločnosť dodala, že na klientov, ktorí si rezervovali svoju dovolenku cez Thomas Cook Belgium alebo jej miestneho partnera Neckermann, sa vzťahuje poistenie CK proti úpadku.

Nemecká dcéra Thomas Cook, aerolínie Condor, oznámili, že zatiaľ pokračujú v prevádzke a požiadali vládu v Berlíne o preklenovací úver vo výške 200 miliónov eur, aby sa udržali vo vzduchu aj po vyhlásení bankrotu materskej firmy. Letecká spoločnosť Condor, založená v roku 1955, je súčasťou skupiny, ktorá sa neskôr stala CK Thomas Cook, od roku 1997. Prepraví približne 8 miliónov cestujúcich ročne do viac ako 100 destinácií po celom svete a, ako zdôraznila, „dlhé roky bola rentabilná“. Nemecká pobočka samotnej cestovnej kancelárie (CK) Thomas Cook medzitým informovala tlačovú agentúru DPA, že v zahraničí s ňou a ďalšími dcérskymi firmami aktuálne dovolenkuje okolo 140.000 klientov. A približne 21.000 z nich malo podľa pôvodných plánov v pondelok a utorok (24. 9.) letieť späť do Nemecka.

Grécko medzitým organizuje návrat prvej „várky“ britských turistov do vlasti. Prvých 15 lietadiel dopraví britských dovolenkárov z ostrovov Kos, Korfu a Zakynthos. V priebehu nasledujúcich troch dní by malo odletieť z krajiny asi 22.000 Britov. Bez letu domov však zostáva okolo 50.000 ľudí.

Šéf federácie tureckých hotelierov Osman Ayik pre agentúru Reuters povedal, že aktuálne sa v Turecku nachádza 45.000 turistov, ktorí prišli z Veľkej Británie a zvyšku Európy prostredníctvom koncernu Thomas Cook. Dodal, že firma dlhuje 100.000 až 200.000 GBP (113.340 až 226.680 eur) niekoľkým malým hotelom, ktorým môže jej krach spôsobiť problémy.

 

Krach britskej cestovky je tvrdou ranou pre turizmus

Krach cestovnej kancelárie Thomas Cook bude mať "veľmi negatívne dôsledky" na španielsky cestovný ruch. Povedala to v pondelok v reakcii na bankrot najstaršej cestovnej kancelárie sveta španielska ministerka pre cestovný ruch Maria Reyes Marotová. Potvrdil to aj minister pre cestovný ruch na Baleárskych ostrovoch Iago Negueruela. "Je to veľmi tvrdá rana pre ostrovy ako Malorka, Menorca, Ibiza a Formentera," uviedol v rozhovore pre rozhlasovú stanicu SER. Aj José María Maňaricúa, prezident federácie hotelierov v provincii Las Palmas, sa obáva ekonomických dôsledkov pádu CK Thomas Cook, pretože väčšina rezervácií na zimnú sezónu, jednu z najrušnejších pre britských turistov, už bola potvrdená.

Podľa štátneho tajomníka cyperského ministerstva pre cestovný ruch Savvasa Perdiosa  krach CK Thomas Cook zasiahne aj cyperský cestovný ruch, keďže klienti tejto spoločnosti sa podieľali 5 až 6 % (približne 250.000 ľudí) na ročnom počte zahraničných návštevníkov na Cypre. Do konca sezóny mala ešte spoločnosť priviezť na Cyprus viac ako 45.000 turistov. Podľa neho existuje reálne riziko, že niektoré hotely nemusia dostať zaplatené za pobyty v júli, auguste a septembri. Odhaduje sa, že v dôsledku toho by majitelia hotelov mohli prísť až o 50 miliónov eur.

Kolaps britkej cestovnej kancelárie môže výrazne ovplyvniť aj turizmus v Turecku. Krach Thomas Cook znamená, že počet turistov, ktorí ročne cestujú do krajiny polmesiaca, sa môže znížiť o 600.000 až 700.000, uviedol šéf federácie tureckých hotelierov Osman Ayik.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR/AP, SITA/AP
Zdroj: TASR, Pelikan

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa