Východoslovenské múzeum v Košiciach vystavuje originály grafických prác impresionistov

2019-10-18 08:00:00 |   |    | 

Spolu 104 originálnych grafických prác impresionistov si môžu pozrieť návštevníci Východoslovenského múzeum (VSM) v Košiciach. Ako pre TASR povedala múzejná pedagogička VSM Katarína Ščerbanovská, expozícia Grafika impresionistov sa na Slovensko dostala prvýkrát.



 

Výstava ponúka diela umelcov Henriho de Toulouse-Lautreca, Edgara Degasa, Pierra Augusta Renoira, Berthe Morisotovej, Édouarda Maneta, Armanda Guillaumina, Alfreda Sisleyho a Paula Cézanna, ktoré návštevníci múzeí bežne nemajú možnosť vidieť.

Tam sa väčšinou zachovali veľké olejomaľby - veľké práce. Tu máme grafiky, ktoré robili ako nejaký náčrt, prípravu na veľký obraz alebo grafiky do kníh,“ povedala Ščerbanovská s tým, že ide o diela, ktoré vznikli približne v rokoch 1890 až 1923.

Väčšina diel, ktoré tu máme, je ukážka najmä zo života v Paríži, kde sa impresionisti stretávali,“ uviedla. Pripomenula, že napríklad Degas často znázorňoval baletky, pričom sa snažil ukázať aj to, čo je v zákulisí, nielen priamo na scéne. Napríklad, ako cvičia či ako sa prezliekajú.

Ako povedala, viacero návštevníkov Grafiky impresionistov sa pýta, prečo sú na výstave rovnaké obrázky. Odpoveď je podľa jej slov v popisoch, respektíve v otláčaní grafiky na rôzne druhy papierov.

V rámci výstavy VSM pripravuje aj rôzne sprievodné podujatia vrátane komentovaných prehliadok, ktoré sú zamerané na školské skupiny, ale aj rodiny s deťmi.

Výstava, ktorá vznikla spoluprácou VSM a Art Expo S.I.A., je verejnosti sprístupnená v Historickej účelovej budove VSM na Námestí Maratónu mieru, a potrvá do 9. februára 2020.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - František Iván
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa