Upozornenie k cestám do Talianska: Autá musia mať alarm na zabudnuté dieťa

2019-11-08 15:00:00 |   |    | 

Motoristi v Taliansku musia vybaviť svoje auto výstražným zariadením, ktoré vodiča upozorní na prítomnosť dieťaťa vo vozidle. Cieľom tohto opatrenia, ktoré platí od štvrtka, je zabrániť úmrtiam detí v dôsledku prehriatia, keď na ne vodič auta zabudne.



Ako uviedla agentúra AFP, Taliansko sa považuje za prvú krajinu v Európe, ktorá prijala takéto nariadenie. Ministerstvo dopravy, ktoré o novej povinnosti pre vodičov informovalo, vo štvrtok uviedlo, že pri nákupe každého výstražného zariadenia poskytne dotáciu vo výške 30 eur. Vodičovi, ktorý takéto poplašné zariadenie vo vozidle nebude mať, hrozí v Taliansku pokuta od 81 do 326 eur.

Výstražný systém musí byť namontovaný na autosedačkách pre deti mladšie ako štyri roky a vodiča by mal upozorňovať na prítomnosť dieťaťa vibrujúcimi zvukovými a obrazovými signálmi, ktoré sú detekovateľné zvnútra a zvonka vozidla. Tieto zariadenia môžu byť tiež vybavené systémami na automatické odosielanie správ SMS alebo správ cez aplikáciu WhatsApp, či na aktivovanie telefónneho hovoru.

Zákon bol v Taliansku prvýkrát predložený už vlani po tom, ako niekoľko detí zomrelo na prehriatie, keď zostali zabudnuté v prehriatych vozidlách. AFP pripomenula, že v Taliansku sa už päť či šesť rokov predávajú zariadenia upozorňujúce vodiča na zabudnuté dieťa vo vozidle, ktoré sa aktivujú kľúčom do zapaľovania.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa